Čtvrtek, 28. března 2024

Holub provází lidstvo od počátků známé historie

Holub provází lidstvo od počátků známé historie

České Budějovice - V poslední době se objevují v denním tisku tendenční články zveličující nebezpečí holubů pro zdraví lidí. Často se přitom nerozlišují divocí městští holubi od holubů ušlechtilých - domácích. Tak může být ve veřejnosti podporován názor, že všichni holubi představují pro zdraví lidí značné nebezpečí.
Tyto tendenční a odborně nedoložené informace se vyskytovaly často i v dobách před rokem 1989. V současnosti je lze charakterizovat i jako určitou kampaň proti holubům. Výbor naší organizace se tímto problémem zabýval a zaujal k němu toto stanovisko:

1. V článcích o holubech, pokud budou dále publikovány, by se měli přesně rozlišovat holubi městští - zdivočelí a holubi domácí - ušlechtilí z kontrolovaných chovů členů Českého svazu chovatelů.

2. Pokud bude dále uváděno nebezpečí přenosu chorob či cizopasníků z holubů na člověka, přimlouvali bychom se, aby autoři uvedli konkrétní případy, kdy se tomu tak stalo včetně výsledků klinických či laboratorních prokazatelných testů.

3. V naší organizaci založené v roce 1921 řada členů, kteří se dožili vysokého věku (více než 80 let), a kteří chovali holuby celý život, se nikdy prokazatelně neinfikovala a ani neonemocněla v důsledku denního styku s holuby.

4. Sterilní prostředí v ekosystému životního prostředí lidí neexistuje. To se týká jak prostředí lidských obydlí, tak prostředí mimo ně. Podle odborné literatury je dokonce mikrobiální osídlení i u zdravého člověka značné - více než 40 mikroorganismů. Toto osídlení je přirozeným ekologickým jevem jak u lidí, tak i u ostatních živých organismů včetně zvířat. Mechanismus vzniku onemocnění u lidí je velmi složitý a nelze jej redukovat jen na potenciální zdroje infekcí.

5. Pokud zdivočelí nebo i domácí holubi v městských aglomeracích vadí odborníkům z odborů životního prostředí či krajské hygienické stanice, připomínáme, že tito ptáci jsou jedni z posledních druhů městské fauny, která až do našich dnů ve městech přežila, a to i přesto, že v posledních několika desetiletích se holubi cíleně pronásledovali a hubili.
Spíše by mělo být jimi analyzováno, kam a proč zmizeli vrabci, kosi, konipasi, řada druhů brouků a dalších původních ptačích, zvířecích a hmyzích obyvatel měst a jejich okolí, kteří se zde od nepaměti vyskytovali.

6. Rozmnožování zdivočelých holubů není závislé jen na jejich krmení lidmi, ale i tím, že jim majitelé budov umožní hnízdění a rozmnožování v nich.

7. Ve všech větších evropských městech se zdivočelí holubi vyskytují. V Benátkách a jinde jsou zajímavostí města. Ochrana památek a budov se neřeší vybíjením holubů, ale například jejich ochranou sítěmi a neumožněním vstupu holubů do budov a jejich částí.

8. Holub provází lidstvo od počátků známé historie. Škody, které lidstvu dosud způsobil, jsou ve srovnání se škodami způsobenými člověkem jeho vlastnímu životnímu prostředí nepatrné.

Zdroj: Listy Jindřichohradecka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů