Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sběr hlemýždě zakázán

Sběr hlemýždě zakázán
Litoměřice - Městští radní schválili nařízení, kterým se zakazuje na správním území města Litoměřice, mimo území chráněné krajinné oblasti, hromadný i individuální sběr hlemýždě zahradního. Tento zákaz vejde v platnost od 8. února a jeho porušení bude trestáno sazbou v řádu tisíců korun.
Ve sběrnách na Litoměřicku skončilo za posledních pět let několik desítek tun hlemýžďů. V poslední době se ovšem jejich počet snižoval a navíc začali mít mnohem drobnější rozměry než dříve. "Početní stavy klesaly a denně se ve sběrnách začali objevovat podměrní jedinci, kteří by se navíc vůbec neměli sbírat. To byl pro nás signál, že je populace hlemýždě zahradního v regionu ohrožena a proto jsme vydali tento zákaz," uvedl místostarosta Litoměřic Jiří Landa.
Sběr šneků má několik pravidel. Například velikost ulity musí být minimálně tři centimetry a speciálně hlemýžď zahradní musí být skladován v přepravkách a nikoliv v pytlích. Mají rádi humus a tak je zájemci mohou najít většinou na smetištích, zahradách, nebo třeba v mezích u polí. Zákaz sběru však některým vykupovatelům šneků zatím tolik nevadí. "Pro mě je to sezonní záležitost, která trvá třeba jen tři týdny. Odběr většinou probíhá na přelomu března a dubna, takže pak uvidíme," sdělil Pavel Sádlo z Jenčic, který se výkupu šneků věnuje již osmnáctým rokem.
Výkupny dávají za jeden kilogram v průměru jedenáct korun a netají se tím, že jeden "silný týden" v sezoně může znamenat přísun tří až čtyř metráků šneků, kteří jsou poté odváženi zejména do Francie, kde patří k pochoutkám místních labužníků. I to může být jeden z důvodů, proč těchto slizkých tvorečků v přírodě ubývá. "Důvodů může být víc. Jednak dlouhá období sucha, ale samozřejmě také jejich velký odběr v minulosti. Jedná se o živočicha, který spadá do přírody a my jeho populaci chceme zachránit. Proto jsme vydali zákaz, který nám umožňuje zákon," podotkl Pavel Gryndler, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích.
Správa chráněné krajinné oblasti Českého středohoří svůj postoj k problematice sběru hlemýždě zahradního vyjádří až po jednání s Městským úřadem v Litoměřicích. "Vzhledem k tomu, že SCHKO v uplynulých dvanácti letech koordinovala všechny kroky spojené se sběrem a výkupem hlemýždě na území okresu Litoměřice s bývalým okresním, nyní městským úřadem, domníváme se, že v tomto roce by tomu nemělo být jinak," upozornila odbornice z SCHKO Markéta Peřinová.
Hlemýžď zahradní je středo-jihovýchodoevropský druh, který se nejčastěji vyskytuje na Balkáně. Směrem do střední Evropy hustota jeho populace slábne. V některých zemích je proto chráněn a objevuje se i v příloze Bernské konvence, což je úmluva o ochraně evropských planě rostoucích květin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů