Pátek, 19. dubna 2024

Bývalý vepřín chtějí ochranáři změnit na ekologické centrum

Bývalý vepřín chtějí ochranáři změnit na ekologické centrum
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ochránci přírody ve Valašském Meziříčí si chtějí od města pronajmout areál vepřína v bývalých kasárnách a provozovat v něm ukázkové zemědělské hospodářství. Vytvořili by tak informační a poradenské centrum, které by se stalo součástí republikové sítě podobných zařízení. Radní záměr ochranářů podpořili.
"Program na vytváření podobných center vyhlásilo ministerstvo životního prostředí. Oslovilo nás, protože máme v dané oblasti bohaté zkušenosti," uvedl jednatel ochranářů Milan Orálek. Posláním center bude poskytovat veřejnosti poradenství v oblasti ekologie a starat se o osvětu v duchu zásad trvale udržitelného rozvoje.
"Při jeho provozu ukázkového zemědělství by se mohla uplatnit handicapovaná mládež. Centrum by sloužilo k ekologické osvětě mezi širokou veřejností. Navazovalo by na bezbariérovou naučnou stezku, kterou zde budujeme," poznamenal Orálek.
Na budování těchto center vyčlenila Evropská unie peníze v rámci svých strukturálních fondů. Z nich lze uhradit veškeré náklady na zřízení a dvouletý provoz. Ten by měl být zahájen letos v září.
Podmínkou je ale partnerství domovských měst a některého podnikatelského subjektu. Meziříčská radnice záměr podpořila, vzápětí se k ní připojila místní chemická továrna Deza. "Je to užitečná věc a město ji plně podporuje," řekla místostarostka Dagmar Lacinová (ČSSD). Radnice podle ní uvažuje, že po dokončení rekonstrukce zámku Žerotínů v něm ochráncům přírody poskytne prostory k provozování informačního centra.
"Pokud ministerstvo životního prostředí náš plán schválí, vzniknou v obou střediscích čtyři nová pracovní místa," uzavřel Orálek.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů