Sobota, 20. dubna 2024

Tisíce litrů nafty tekly strouhou

Tisíce litrů nafty tekly strouhou
Tachovsko - Deset tisíc litrů nafty vyteklo včera kolem páté hodiny ranní z cisterny kamionu, který havaroval na 121. kilometru dálnice D5 ve směru na Plzeň poblíž Benešovic na Tachovsku.
Příčinou nehody byla zřejmě nepřiměřená rychlost kamionu s německou poznávací značkou. Ten předjížděl dálniční sypače a na zledovatělém povrchu dostal smyk. Začal brzdit a návěs plně naložený vepřovými půlkami se začal dostávat před kabinu. Nakonec zůstal stát napříč dálnice.
"Za ním jedoucí řidič dalšího tahače s cisternou musel intenzivně brzdit, dostal smyk a skončil mimo dálnici. Cisterna však zůstala stát napříč komunikace. Do ní pak narazil další tahač, který ji odhodil zcela mimo dálnici a poškodil tak, že z ní nafta vytekla," sdělil na místě nehody jeden z policistů. K žádnému zranění osob naštěstí nedošlo.
Tachovští profesionální hasiči začali ihned s likvidací ropné látky.
"Provedli jsme nezbytná opatření, aby nedošlo k většímu ohrožení životního prostředí. Zacpali jsme odtokové kanály tak, aby se nafta zachytila v jímkách. U rybníka poblíž Holostřev, do něhož ústí strouha od dálnice, jsme instalovali nornou stěnu,"
sdělil nám Jaroslav Klíma, velitel tachovských profesionálních hasičů.
"Na likvidaci nafty se nyní podílejí odborné firmy, jejichž pracovníci odčerpali zbytek nafty z cisterny a nyní vysávají naftu z jímek," informoval nás velitel hodinu po včerejším poledni. Provoz na dálnici byl čtyři hodiny zcela přerušen. Obnoven byl dopoledne pouze částečně. Zničená cisterna byla vyprošťěna až v odpoledních hodinách. Likvidace následků včerejší havárie bude pokračovat i v dalších dnech.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů