Pátek, 19. dubna 2024

Paroubek je ochoten jednat s Ambrozkem o stavebním zákoně

Paroubek je ochoten jednat s Ambrozkem o stavebním zákoně

Novela zákona, kterou navrhuje MMR, má zrychlit povolování staveb. Ekologické organizace se cítí být poškozeny, protože možnosti odvolání budou omezeny.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD) neodmítá jednání o konečné podobě stavebního zákona, řekla redakci mluvčí ministerstva Veronika Skořepová. Zájem o meziresortní dohodu naznačil v rozhovoru pro Český rozhlas ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Návrh zákona, který má zrychlit a zjednodušit povolování staveb, má projednat vláda začátkem března.


"Nový zákon by měl omezit možnosti odvolání, která stavební řízení mohou velmi prodloužit. To se týká zejména dopravních staveb. Varovným příkladem z minulosti jsou mnohaleté průtahy při rozhodování o dálničním obchvatu Plzně," prohlásil Paroubek.


Návrh nového stavebního zákona prošel připomínkovým řízením, v jehož rámci byly zásadní připomínky dalších resortů do návrhu zapracovány. Rovněž proběhlo několik věcných meziresortních jednání. Přesto se však návrh zákona příliš nelíbí některým ekologickým sdružením, která se nyní stavebních řízení účastní.


"Problémů k řešení zbývá minimum. Připravujeme vzájemné jednání s ministrem Ambrozkem a věřím, že vše vyřešíme. Nyní se kompletují potřebné podklady. Vítám konstruktivní přístup vládního kolegy Ambrozka. Předpokládám, že dosáhneme konsensu a připravíme tak vhodný základ pro projednání zákona ve vládě, případně že jednu či dvě sporné věci rozhodne z variant obou ministerstev vláda," naznačil Paroubek svoji představu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů