Pátek, 29. března 2024

Žatec chystá ojedinělý plán na změnu lesů

Žatec chystá ojedinělý plán na změnu lesů
Žatec - Do svého druhu - minimálně v našem regionu - ojedinělého projektu se hodlá pustit město Žatec. Týká se asi 550 hektarů lesů, které vlastní především v prostoru u Holedeče. Odborníci dospěli k tomu, že stejně jako další zalesněné plochy v republice a ve střední Evropě, už nemají perspektivu. Pokud se nezmění systém obhospodařování, přestane les plnit svůj význam.
Stav lesů v ČR možný vývoj porostů na Žatecku jednoznačně dokazuje - polomy, snížená odolnost porostů proti škůdcům a parazitům, to vše jejich význam pro krajinu a životní prostředí znehodnocuje.
"Právě proto připravujeme projekt ekologizace městských lesů. Za tím se skrývá jedna podstatná věc - skloubit požadavky ekonomiky a přírody do fungujícího celku," představil záměr Petr Janda, vedoucí odboru životního prostředí žatecké radnice. Nejde přitom jen o stromy. Les ovlivňuje hydrologický systém vody v krajině, energetické a látkové toky, kvalitu povrchových a podzemních vod atd. Škody v porostech, jež se až dosud přisuzovaly projevům zhoršujícího klimatu, ovlivňuje ve významné míře také ne zcela vhodný systém hospodaření. "Při návštěvě lesa s předními českými odborníky mě například upozornili, že v porostech jehličnanů se objevují mladé listnáče a příroda nám tak sama dává najevo, že výběr dřevin pro tuto lokalitu před desítkami let nebyl vhodný," doplnil P. Janda zajímavý příklad. Právě podíl listnáčů se podle nového plánu lesního hospodaření navýší, objevit se mají i některé zcela nové druhy dřevin.
Postupně se plánuje obměna druhové skladby tak, aby se les stal co nejvíce opravdovou součástí přírody. Současně aby umožňoval obvyklé hospodaření s těžbou, prodejem, a tudíž byl využitelný pro ekonomiku města. To je program, o němž se zatím jen všude mluvilo. Žatec se ho chystá uplatnit v praxi a může tak v rámci ČR vytvořit možná i zcela pilotní projekt, který budou přebírat nebo se jím inspirovat i další obce a města. "Samozřejmě to není o tom všechno vykácet. Nové prvky se budou do lesa postupně začleňovat, pochopitelně budeme svoje kroky konzultovat s odborníky," doplnil P. Janda, který už získal nový genetický materiál pro městské lesy. Pro uvedení do praxe chce radnice využít dotací.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů