Čtvrtek, 28. března 2024

Afričtí vůdci uzavřeli dohodu o ochraně pralesa

Afričtí vůdci uzavřeli dohodu o ochraně pralesa
Vedoucí představitelé sedmi středoafrických zemí podepsali smlouvu o ochraně Konžské pánve - po Amazonii druhého největšího deštného pralesa na světě.

Na summitu v Kongu-Brazzavillu, jehož se zúčastnil i francouzský prezident Jacques Chirac, se šéfové států dohodli na desetiletém plánu ochrany pralesa.

Fotogalerie: Pralesy v Konžské pánvi

V oblasti, která je domovem téměř poloviny afrických zvířat včetně vzácných goril nížinných, probíhá v současnosti ilegální těžba dřeva a řádí tam pytláci.

Smlouva počítá s možností pronásledovat i přes hranice osoby, které budou prales poškozovat. V chráněné oblasti žije asi dvacet milionů lidí.

Celosvětový fond na ochranu přírody upozorňuje, že dvě třetiny afrických rovníkových pralesů by mohly do padesáti let zmizet, pokud nebudou zastaveny ilegální těžba dřeva, pytláctví, pašování vzácných druhů zvířat a obchod s jejich masem.

Zdroj: BBC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů