Pátek, 29. března 2024

BALANC NA OSTŘÍ PILY

BALANC NA OSTŘÍ PILY
Lesy České republiky hledají nové formy hospodaření. Rakousko stejný problém začalo řešit před osmi roky a řeší jej dodnes.

V příjemném prostředí nově postaveného sídla Rakouských spolkových lesů v Purkersdorfu nedaleko Vídně se Ekonom sešel s Thomasem Uhrem, finančním ředitelem a členem představenstva Rakouských spolkových lesů. "Nechceme radit. Vlastních starostí máme až nad hlavu. Není to však tak dlouho, kdy jsme začali hledat odpovědi na otázky, které si dnes kladete i vy v České republice," říká v úvodu Uher roztomilou češtinou, kterou zná od babičky.

Před osmi roky se státní podnik Rakouské spolkové lesy transformoval na akciovou společnost. Proč?

Podnik byl několik let ve ztrátě, stagnoval a nedokázal snižovat náklady. Chtěli jsme mít větší možnosti, získat kontrolu nad hospodařením a stát se běžně fungující firmou. Stát je stále naším jediným akcionářem a jeho zájmy zastupuje na valné hromadě a v dozorčí radě spolkové ministerstvo zemědělství. Ministr sice může odvolat dozorčí radu, ale nemá možnost přímo přikazovat představenstvu, co má a nemá dělat. Hospodaříme v lesích na základě ústavního zákona a k jeho změně by bylo potřeba dvoutřetinové většiny v parlamentu.

Necítíte žádné tlaky ze strany státu?

Necítíme přímé tlaky. Ředitel není jmenován a odvoláván ministrem, ale představenstvem. Les je ale vlastně něco jako spořitelna a pokud státu chybí zdroje v rozpočtu, pak mohou vzniknout větší tlaky na ekonomiku a na naši ziskovost. Vždy jsme to však ustáli. Jde vlastně o velice křehké balancování právě mezi ekonomickými, sociálními a ekologickými zájmy. Z našeho zisku odvádíme polovinu do státního rozpočtu. To stanoví zákon. Po bolestivé a složité transformaci jsme se dostali do černých čísel. Loni jsme odvedli státu téměř 14 milionů eur.

V čem spočívala, jak říkáte, bolestná a složitá transformace?

Šla po nákladech. Zatímco cena dřeva u nás od začátku 80. let stagnuje, náklady rostly. Výsledkem je, že dnes vyděláváme na prodeji stejného množství dřeva vlastně o polovinu méně než před 25 roky. Nůžky se neúnosně rozevíraly. To nešlo dál akceptovat. V ČR cena dřeva v uplynulých 15 letech rostla, a tak potřeba změn nebyla tak aktuální. Dnes se již ceny srovnaly.

Důslednou deregulací a decentralizací jsme dosáhli vytčeného cíle: dostat se do zisku. Jako státní podnik jsme spíše fungovali jako úřad, který měl 30 tisíc stran nejrůznějších předpisů. Nikdo se v tom nevyznal, ale když ministerstvo potřebovalo, tak si vždy nějaký předpis vydalo. Dnes máme pouze 150stránkový manuál a stačí to. Z více než dvou tisíc lidí jsme se dostali na dnešních 1264, z 50 lesních správ na 12 a z 250 revírů na 120.

Čekal jsem, že mě přivítáte v zelené kamizolce s knoflíky z parůžků. Jste ještě vůbec lesníci?

Chceme působit navenek jako normálně fungující firma. Pronajali jsme naši budovu v centru Vídně. Tam seděl referent za zavřenými dveřmi, jeho nadřízený za dvěma a jeho další šéf měl již trojité dveře, aby nikdo neslyšel, co dělá. Za pronájem máme ročně 1,5 milionů eur a postavili jsme si novou budovu nákladem devíti milionů. Všechny kanceláře jsou otevřené, nic tady nikdo neskryje. Z utajeného úřadu jsme se stali transparentní společností. Ale lov je pro nás taky důležitý. Vlastníme i zámeček, kde najdete na stěnách lovecké trofeje. Tady jsme ale managementem ve firmě, ne fořti.

Takže podnikáte i s nemovitostmi?

Pronájmem objektů, pozemků pod lanovkami a sjezdovkami, břehů jezer i samotných jezer získáváme zhruba sedminu našeho zisku. Nemovitosti prakticky nikdy neprodáváme. Pokud je to ekonomické, tak je opravíme a pronajímáme. Prodej dřeva v našem obratu prozatím dominuje a pohybuje se kolem 70 %. Předpokládáme, že během pěti let klesne tento podíl na 50 %. Počítáme však, že prodej dřeva absolutně klesne pouze o 15 % a celkový obrat přitom naroste o 25 %.

Pouze ve výjimečných případech prodáváme stromy nastojato. Ročně těžíme okolo 1,8 mil. kubíků a až třetinu z toho vlastními zdroji; čtvrtinu zpracováváme i na pile skupiny Mayr-Melnhof, kde máme majetkovou účast. Vždy se snažíme prodávat dřevo bez prostředníků a s co nejvyšší přidanou hodnotou.

Pokud budou klesat příjmy z prodeje dřeva, jak chcete zajistit růst zisku?

Kromě našich aktivit v oblasti nemovitostí poroste oblast poradenství a služby pro třetí strany. Na ně sázíme nejvíce. To je vlastně poslední podstatná změna, ke které jsme se před necelými dvěma roky odhodlali. Založili jsme rovným dílem společně s Finskými státními lesy společnost Foria-ÖBf. Základem myšlenky byl prodej lesnických služeb a od loňska společně hledáme příležitosti především ve střední a východní Evropě. Prodáváme know-how státům, obcím, firmám i soukromým osobám. Jde jak o management samotných lesů, tak i management dřeva. Získali jsme zákazníky v Rusku, kde hospodaříme na 176 tisících hektarech a roční těžba by měla dosáhnout 850 tisíc kubíků, a v Rumunsku, kde jde o management toku dřeva z lesa na pilu. První zákazníky jsme získali i v ČR a právě vyhodnocujeme situaci v Lesích ČR, které vypisují různá výběrová řízení.

Tyto služby však nabízíme i v Rakousku jiným vlastníkům. Rakouské spolkové lesy samy podnikají jen na 15 % všech lesů, což představuje desetinu území státu. Prozatím se to rozvíjí pomalu, ale jde o trend, který je jednoznačně růstový. Dalších aktivit je celá řada. Například ve Vídni nákladem 50 milionů eur budujeme spolu s partnery 60MW elektrárnu, která ročně spálí 600 tisíc kubíků dřeva. Také zvažujeme stavbu teplárny s elektrárnou v ČR nedaleko Hranic na Moravě.

AUTOR: JIŘÍ KUČERA
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů