Čtvrtek, 18. dubna 2024

Firmy mohou šetřit více

Firmy mohou šetřit více
České výrobní firmy se potýkají s nepřiměřenou energetickou náročností. Díky tomu zbytečně ročně utratí desítky tisíc až miliónů korun za energie, které ke svému podnikání nepotřebují.
"Nejlevnější energií je ta uspořená," říká Karel Trnobranský, ředitel společnosti Regionální energetická agentura Kladno. Na příkladu jednoho ze závodů bývalé firmy Rako, dnes Lasselsberger, ilustruje obrovské rezervy, které v české ekonomice existují. "V závodě Lužná bylo možné ušetřit za teplo a elektrickou energii v cenách roku 2003 osm miliónu korun ročně. Podle dnešních cen by to bylo ještě o milión víc," říká Trnobranský.
Podle expertů lze pomocí energetických auditů ve většině českých podniků snížit spotřebu energií o 10 až 40 procent. Snížení energetické náročnosti se přitom pokládá za jeden z předpokladů udržení a zvýšení konkurenční schopnosti české ekonomiky.
"V průměrných firmách se náklady na energie pohybují kolem tří až čtyř procent. Úspora energie pro ně může reálně představovat i několik miliónů korun," říká Vlastislav Vítů, obchodní ředitel společnosti Komterm. Podle něho ale podniky mnohdy úspory energie podceňují, a tím srážejí i svou konkurenceschopnost. Takový nekoncepční přístup pak podle něho může vést až k existenčním problémům.
Podle zprávy Světového fondu pro ochranu přírody Česká republika spotřebuje na jedno vydělané euro téměř pětkrát tolik energie než jiné státy Evropské unie. Také proto bude Česko nuceno přijmout legislativu, která sníží jeho nepřiměřenou energetickou náročnost.
Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl předpovídá, že při současném cenovém vývoji lze čekat výrazné zvýšení nákladů. "To podnikatelé musí řešit. Myslet si, že to nepocítí, je iluze. Celkem rozumím, že státu vyhovuje zdražování energií, protože okamžitě při devatenáctiprocentním DPH se zvedá příjem do státní pokladny. Ale o tom už dnes nikdo nemluví," říká šéf svazu.
V holdingu Vítkovice se růst cen plynu a elektřiny nejvíc dotýkat dceřiné firmy Vítkovice Strojírenství, která je jeho největší výrobní firmou. Ta navíc letos plánuje zvýšit produkci zejména zalomených hřídelí a částí lodí, kde trvá celosvětový boom. "Proti růstu nákladů se snažíme postavit hlavně úspory," říká mediální zástupkyně Vítkovic Eva Kijonková. Nevylučuje ale ani promítnutí vyšších cen vstupů do finální produkce. Holding za veškeré energie zaplatí asi 1,5 miliardy korun. Jen za elektřinu se zde letos výdaje zvýší asi o 12,5 procenta. "Relativně příznivého nárůstu se dosáhlo díky výběrovému řízení. Ale abychom omezili vliv zdražování, jsou připraveny modernizační i energetické projekty, které energetickou náročnost sníží," uvedla Kijonková.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů