Čtvrtek, 28. března 2024

V Proseči likvidují obrazovky

V Proseči likvidují obrazovky
Ekologický recyklační provoz zpracuje až tisíc tun ročně

Tisíc tun vyřazených obrazovek ročně ekologicky zlikviduje nově otevřený provoz firmy MKF Tony na recyklaci televizí a monitorů Proseči u Skutče. V areálu bývalého zemědělského družstva dostalo práci deset lidí.
Provoz firmy MKF Tony je ve východních Čechách vůbec první, který umí vrátit sklo z obrazovek zpět do oběhu, v ČR se to daří ještě Technickým službám města Prahy a společnosti OCR v Ostravě.
"Inspirovali jsme se ve Švýcarsku, které má v odpadovém hospodářství velký náskok. Od švýcarské firmy jsme koupili speciální stroj na rázové tepelné půlení trubic, díky němuž je možné obrazovky naprosto ekologicky zlikvidovat," řekl Právu Karel Sodomka, jednatel MKF Tony.
Vedení firmy pět let trpělivě vyjednávalo s úřady, otevření provozu totiž zdržovala nejasná legislativa. Rozhodující povolení ministerstva životního prostředí spolu s posudkem EIA, který dokládá, že provoz neohrožuje životní prostředí, firma získala až vloni. "Konusové sklo šerakováním, stínítkové zase odsáváním luminiscenční vrstvy, čímž se, laicky řečeno, nebezpečný odpad zbaví zdraví škodlivých látek. Výsledným produktem je čisté sklo, které může být znova použito na výrobu monitorů a obrazovek televizorů," dodal jednatel firmy.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů