Pátek, 29. března 2024

Na rozvoj venkova letos půjde až 70 miliónů korun

Na rozvoj venkova letos půjde až 70 miliónů korun
Pro letošní rok je v programu Leader ČR Ministerstva zemědělství připraveno sedmdesát miliónů korun. Do programu bylo možné se hlásit do konce ledna, na počátku příštího roku se ale počítá s dalším kolem.
Peníze budou rozdělovány obcím s maximálně 10 tisíci až 100 tisíci obyvateli a hustotou do 120 obyvatel na kilometr čtvereční. Podmínkou je hotová strategie rozvoje, která bude počítat i s účastí podnikatelů.
Příjemcem podpory tak mohou být nejen obce či neziskové organizace, které mohou získat dotaci ve výši až osmdesát procent uznatelných nákladů.
Peníze jsou určeny i podnikatelům, kteří mají jako hlavní či vedlejší činnost zaregistrovanou činnost zemědělskou nebo lesnickou a mají sídlo v obci do 10 tisíc obyvatel. Lze tak získat až padesát procent uznatelných nákladů. Zvýhodněné přitom budou projekty určené obcím do dvou tisíc obyvatel. Mezi náklady, na které je možné dotaci čerpat, patří například pořízení staveb, strojů, technologie a zařízení, případně nákup rostlin, zvířat, ale i informačních systémů, výpočetní techniky a softwaru.
Rovněž je možné podpořit případné rekonstrukce a modernizace dlouhodobého hmotného majetku a služby bezprostředně související s realizací projektu.
V rámci programu Leader mohou podnikatelé žádat o dotaci ze tří programů: Zlepšení kvality života ve venkovských oblastech, Posílení místního ekonomického prostředí a zhodnocení místní produkce nebo Zhodnocení přírodních a kulturních zdrojů. V případě programu Zlepšení kvality života ve venkovských oblastech je možné například žádat o dotaci na obnovu vesnické zástavby, veřejných prostranství, společenských center či místních komunikací.
Do programu Posílení místního ekonomického prostředí a zhodnocení místní produkce je možné předkládat projekty zaměřené na úpravu komerčních ploch, hospodářských budov či na budování nových prostorů pro podnikání v tradiční regionální výrobě a řemeslech. Rovněž je možné podpořit vybavení a technologie pro využívání alternativních zdrojů energie či investice do zřizování a strojového vybavení dílen. Projekty na obnovu zdevastované části krajiny, výsadbu rostlin, rekonstrukci hrází či budování čističek odpadních vod a další je možné předkládat v rámci programu Zhodnocení přírodních a kulturních zdrojů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů