Čtvrtek, 25. dubna 2024

Šéf ochránců přírody odvolán z funkce

Šéf ochránců přírody odvolán z funkce
Litovel/ Praha Ředitel Správy ochrany přírody ( SOP) odvolal tento týden z funkce vedoucího Správy chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví ( SCHKO LP) Ivo Machara. Jako příčinu označil nedodržování resortních a interních předpisů, nedostatky v čerpání peněz z dotačních titulů a špatnou komunikaci na pracovišti. Tato pochybení zjistili pracovníci SOP při nedávné kontrole. Na post vedoucího bylo vypsáno výběrové řízení s tím, že nastoupit by měl nejdříve v květnu. Řízením desetičlenného kolektivu SOP dočasně pověřila stávajícího zástupce vedoucího Petra Čehovského.
" Závažnějších nedostatků jsme zaregistrovali více, i když nebyly učiněny úmyslně. Proto jsme se s dosavadním vedoucím dohodli na tom, že ve funkci skončí," uvedl včera ředitel SOP Petr Dolejský. Ten pokládá za jeden z nejpalčivějších problémů špatnou komunikaci na samotném pracovišti. " Mezi Macharem a podřízenými vázla, kolektiv se tak stal nefunkčním a jeho činnost byla paralyzována," vysvětlil.
Samotný Machar ani další pracovníci SCHKO LP se včera k záležitosti příliš vyjadřovat nechtěli. " Kontroly u nás proběhly na základě udání z pracoviště. Na SCHKO LP dál zůstávám jako řadový zaměstnanec," sdělil včera pouze Machar. " Problémy v komunikaci, které nastínil ředitel, mohu potvrdit," uvedl například zaměstnanec Jan Vrbický. Podle Petra Čehovského, který byl dočasně pověřen vedením pracoviště, vykonal Machar za více než deset let ve funkci pro region mnoho dobrého. " Je však přínosné udělat občas i na takovém postu změnu," míní Čehovský, který sám o funkci vedoucího usilovat nebude a dodává: " Ochrana přírody je v našich podmínkách poměrně složitá záležitost a ne vždy se setkává s pochopením."
SCHKO LP, která sídlí v Litovli, má na starosti území o ploše 96 kilometrů čtverečních, jež zaujímá údolní nivu meandrující řeky Moravy se zaplavovanými lužními lesy a loukami od Mohelnice po Olomouc. Chráněnou krajinnou oblastí bylo toto území vyhlášeno v roce 1990 a podobně významných je v současnosti v republice kolem pětadvaceti. Posláním SCHKO LP je vedle ochrany přírody i zajištění ekologicky vhodného hospodářského využívání krajiny.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů