Pátek, 29. března 2024

Spory o obnovu Vysokých Tater míří k Evropské komisi

Spory o obnovu Vysokých Tater míří k Evropské komisi
Slovenští ekologové společně se Světovým fondem na ochranu přírody a hnutím Greenpeace chtějí, aby Evropská komise poskytla pomoc na obnovu Vysokých Tater poničených vichřicí pouze v případě, že pomoc bude posouzena z hlediska ochrany přírody a bude o jejím použití rozhodovat také veřejnost, a ne jenom politici a úředníci.
Slovensko totiž může od Evropské komise získat pomoc díky tomu, že škody po listopadové vichřici v Tatrách byly vyčísleny na 8,7 miliardy slovenských korun. Země tak může z Fondu solidarity EU dostat asi čtyři sta miliónů slovenských korun. "Jakákoliv pomoc musí projít komplexním mezinárodním posouzením a je nutné dodržet zásady ochrany přírody a udržitelného rozvoje tatranského regionu," napsali zástupci sdružení Naše Tatry, kde jsou zastoupeny slovenské nevládní a ochranářské organizace, předsedovi Evropské komise José Barrosovi. "Situace v Tatrách je nyní skandální, vláda nedostatečně informuje veřejnost o tom, co se v Tatrách děje a co bude dál," řekl ekolog Mikuláš Huba. Slovensko žádost o peněžní podporu z unie na likvidaci přírodní katastrofy už odeslalo na konci ledna, posouzení žádosti přitom trvá tři až čtyři měsíce, komise může situaci prověřit přímo na místě v Tatrách.
Dopisem ekologů komisi se ještě více vyhrocuje spor mezi ochránci přírody a slovenskou vládou o další rozvoj nejmenších evropských velehor. Vláda totiž schválila opatření na rozvoj cestovního ruchu v chráněných územích. A prvním místem, kde se opatření mohou uskutečnit, jsou právě Tatry. Návrh počítá s tím, že se budou moci snižovat stupně ochrany přírody a budou se tak moci stavět nová turistická zařízení a vleky. "Nejde o to, udělat z hor lunapark, ale vytvořit podmínky pro podnikatele v cestovním ruchu," uvedl ministr hospodářství Pavol Rusko, jehož ministerstvo má připravit už konkrétní návrhy, kde se může ochrana přírody snížit. O změnách se tak už uvažuje právě v lokalitách, jako je Štrbské Pleso nebo Areál snů ve Vysokých Tatrách. S tím ale ochranáři nesouhlasí a chtějí, aby ochrana přírody měla přednost před hromadným rozvojem turistického ruchu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů