zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Kolik joulů na litr piva?

14.02.2005
Obecné
Odpady
Kolik joulů na litr piva?
První věta tohoto komentáře by mohla znít: Brusel chce zničit české pivo. Nesedíme však opiveni v šenku, zkusme proto o iniciativě evropských úředníků přemýšlet s rozvahou. Evropská komise chystá doporučení stanovující limity energetické náročnosti výroby piva a odpadů, které při ní vznikají. Pokud se změní ve směrnici, dočkají se české pivovary postihů, protože ji nesplní. Technologie výroby českého piva to vylučuje.
Mají tedy majitelé českých pivovarů počítat se sankcemi, nebo koupit nové výrobní zařízení, z něhož ale bude vytékat jiné pivo? Obě možnosti jsou absurdní, proto se společně snaží v Bruselu získat "ochrannou značku" České pivo, která by umožnila vyrábět dál zboží, o které mají milci piva v Česku i ve světě zájem.
Předpokládejme, že na počátku stál dobrý úmysl, a ne lobbování konkurentů, které český vývoz piva připravuje o část zisku. Snaha snižovat energetickou náročnost čehokoliv je správná, snaha o eliminaci odpadů také. Nemá to však být v prvé řadě starost podnikatele? Je to přece on, kdo musí zaplatit energii i odpadové hospodářství. Nad podnikatelem stojí obec a stát, jež proti němu v souladu se zákonem zasáhnou, pokud znečišťuje životní prostředí. Proč by mu však starosta, ministr nebo bruselský úředník měli nařizovat, kolik energie smí spotřebovat na litr piva nebo třeba na kilogram šroubů? Usiluje Evropská unie o rozmach podnikání, nebo o direktivní plánování spotřeby energie? Hodlá podporovat konkurenci a různorodost, nebo stále víc sází na unifikaci?
Je správné klást na potravináře vysoké nároky v dodržování hygienických norem. Spoléhat jen na tržní chování spotřebitele, který si konzervu, z níž "chytil" botulismus, podruhé nekoupí, by se mohlo krutě nevyplatit. Normovat energetickou náročnost vaření piva je však naprostý nesmysl. martin.denemark@economia.cz
Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí