Čtvrtek, 28. března 2024

Likvidace ropy půjde do statisíců

Likvidace ropy půjde do statisíců
Ostrov - Minimálně 800 tisíc korun bude stát likvidace staré ekologické zátěže v areálu bývalých kasáren v Ostrově, ze kterých chce město vybudovat Ekocentrum. Radnice nechala změřit výskyt ropných látek. Průzkum zjistil, že v areálu kláštera je obsah těchto látek vysoce nadlimitní, povolenou hranici překračuje sedmnáctkrát, a to v zeminách i na hladině podzemní vody.
"Necháváme si zpracovat ještě hydrologický průzkum. Na laboratorní výsledky ale stále čekáme. Musím konstatovat, že částka osm set tisíc korun nebude zdaleka konečná, klidně může tato likvidace jít do milionů korun. Nemůžeme proto zatím hovořit o konkrétních číslech. Také ještě není znám způsob, jak se budou ropné látky likvidovat. Otázkou nyní tedy je, kde na to sehnat peníze," vysvětlil místostarosta Ostrova Milan Matějka.
Ostrov chce v této záležitosti žádat o dotace ze strukturálních fondů Evropské unie, která k těmto účelům zřídila zvláštní program. Její příspěvek by byl 75 procent, zbytek by uhradilo město. Pokud ovšem sanace ropných látek půjde do milionů, Ostrov se bude snažit získat i další finanční prostředky.
"Chtěl bych se proto kvůli tomu spojit i s ministerstvem životního prostředí, zda by nám v této svízelné situaci, o které jsme neměli ani tušení, pomohlo," poznamenal Matějka. Když totiž armáda kasárny opouštěla, uvedla, že areál není kontaminován.
Do 28. února musí být hydrologický průzkum zpracován. Jen ten bude ale stát téměř čtvrt milionu korun.
Zdroj:Sokolovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů