Pátek, 29. března 2024

Pivovary nemusí být omezovány

Pivovary nemusí být omezovány
Reaguji na informace, tykající se údajných připravovaných omezení pro české pivovary (Výroba piva je dražší než v zahraničí, HN 11. února). Směrnice o integrované prevenci a omezování znečištění z roku 1996 zahrnuje asi 1300 českých provozovatelů. V kostce lze říci, že směrnice si klade za cíl minimalizovat znečištění z různých zdrojů po celé Evropské unii. Provozovatelé uvedení v příloze směrnice dostávají povolení od kompetentních úřadů členského státu. Povolenky jsou založeny na konceptu tak zvané nejlepší dostupné techniky.
Pracovní skupina EU v Seville složená z odborníků z členských zemí připravuje návod pro jednotlivé sektory: jedním z nich jsou potraviny, mléko a nápoje, tedy i pivo. Výsledkem práce skupiny jsou právně nezávazná doporučení.
Nejedná se o neměnná pravidla, ale o názory odborníků na nejlepší dostupnou techniku v jednotlivých sektorech. Je plně v kompetenci národních úřadů zohlednit konkrétní případy provozovatelů, české pivovarníky nevyjímaje. Nejde o závazný dokument, který by české pivovarníky nutil měnit výrobní metody. Zatímco je systém nejlepší dostupné techniky určen k tomu, aby pomáhal úřadům v členských státech v rozhodování o udělení povolenek, konečné posouzení jednotlivých případů a rozhodnutí je na těchto národních úřadech.
Jedná se tedy o decentralizovaný systém, ve kterém důležitou roli hraje také výměna informací mezi odborníky z členských zemí, odvětvími a organizacemi na ochranu životního prostředí.
Jaromír Levíček, reprezentace Evropské komise v ČR, Praha
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů