Čtvrtek, 28. března 2024

Nový strašák: Odpadky z ciziny

Nový strašák: Odpadky z ciziny
Východní Čechy - O výstavbě spalovny na hranici Pardubického a Královéhradeckého kraje se má letos rozhodnout. Včera ekologové vytáhli další argumenty.

Boj krajských úředníků a ekologů o zahájení výstavby spalovny komunálního odpadu v areálu elektrárny v Opatovicích nad Labem pokračuje. Obě strany mají své argumenty a dokonce i vlastní čísla - rozdílná.
Včera hnutí Duha, Český svaz ochránců přírody a Strana zelených zveřejnily výsledky průzkumu, ve kterém oslovily 39 obcí ze svozové oblasti plánované spalovny. Ekologové prohlašují, že produkce odpadu stagnuje, někde i mírně klesá. Spalovna prý nebude mít dost materiálu.
"Existuje možnost, že se pak do málo vytíženého zařízení v Opatovicích bude dovážet odpad ze zahraničí," obává se Jiří Malík ze Strany zelených. Pokusy likvidovat v Čechách odpad z Německa se prý objevily i ve spalovně v Liberci.

Jenom zájem úředníků?

"Čísla z průzkumu jsou v přímém rozporu s plánem odpadového hospodářství Pardubického kraje, jenž předpokládá prudký nárůst odpadů do roku 2013 až o desítky procent. A právě tohoto předpokladu bývá používáno jako argumentu pro výstavbu spalovny," říkají ekologové.
Pardubický kraj v plánu odpadového hospodářství předpokládá, že i po maximálním vytřídění zbude v kraji v letech 2010 až 2013 ročně padesát až šedesát tisíc tun tzv. zbytkového odpadu, který se musí spálit nebo kompostovat, což je drahé. Skládkování už bude v té době velmi omezené.
Ekologové prohlašují, že projekt "energetické využívání odpadu Opatovice" se v současné době pohybuje pouze v rovině snah některých představitelů Pardubického kraje o investici do zdrojově nijak nepodloženého a nezajištěného projektu.

Věrohodnost nedoložili

Radní Pardubického kraje Petr Šilar, který patří mezi zastánce spalovny, si přál, aby mu byla doložena věrohodnost průzkumu. Ekologové mu ale žádné podklady neposkytli. Proto včera závěry akce nekomentoval.
"Produkce zbytkového odpadu stoupá. To je fakt. A plán odpadového hospodářství kraje je závazný i pro ekology," uvedl Šilar. Zda se bude v Opatovicích skutečně stavět spalovna, rozhodne zastupitelstvo Pardubického kraje do konce letošního roku.

V obcích kolem plánované spalovny produkce odpadu stagnuje.

Spalovna, která zlikviduje 90 tisíc tun ročně, prý nebude využitá.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů