Pátek, 29. března 2024

Britové jednoduše poznají, kolik auto vypouští škodlivin

Britové jednoduše poznají, kolik auto vypouští škodlivin
Britové se od června dočkají velmi srozumitelné informace o tom, jakým způsobem se provoz jejich nového auta promítá do životního prostředí.
Automobily budou rozděleny do šesti kategorií, označenými počátečními písmeny abecedy. Kritériem bude, jak zatěžují životní prostředí oxidem uhličitým. Podobný systém se již užívá například pro chladničky.
Pod označení "A", které bude signalizovat zelená nálepka, se dostanou pouze elektromobily. To budou nejčistší a ekologicky nejšetrnější dopravní prostředky, které neznečišťují okolí emisemi. Pro auta, která jezdí na benzín či naftu, je určeno pět ostatních stupňů.
Na opačný konec této škály, pod písmeno "F", tedy červenou barvu, se dostanou velké, na provoz nákladné vozy a terénní auta, které nejvíce zatěžují životní prostředí.
Ministerstvo dopravy je přesvědčeno, že případný kupec bude srozumitelně informován o tom, jakou zátěž životnímu prostředí představuje jeho vůz.
"Stupnice vysílá jasné poselství motoristům," řekl ministr dopravy Alistair Darling listu Guardian. Podle ministra si kupující uvědomí, jak je ekologický aspekt jejich rozhodnutí důležitý.
Někteří motoristé naopak opatření kritizují, zdá se jim poněkud nepřehledné.
"Nakonec každý, kdo používá auto se spalovacím motorem, přestává být ekologicky šetrným cestujícím," řekl novinářům motoristický publicista Steve Berry. Má pocit, že terénní auta jsou příliš démonizována. Argumentuje, že mnohem větší škody vznikají životnímu prostředí již při vlastní výrobě auta. "Pozdější dopady jsou v porovnání s tím minimální," tvrdí Berry. Jako řešení do budoucna zmiňuje vodíkový pohon.
Provoz terénních aut či velkých luxusních vozů ale nechtějí omezit jen v Británii. Francouzi dokonce plánují zatížit jejich prodej zvláštní daní. Pokládají je za největší nebezpečí životnímu prostředí ve velkých evropských městech.
Britská vláda předpokládá, že nová klasifikace dokáže podpořit prodej ekologicky šetrných automobilů. Podle průzkumů citovaných deníkem Daily Telegraph zatím ovlivňují ekologická hlediska nakupující jenom z dvanácti procent.


Ekologická škála
Skupina A
Emise: 100 g/km Příklad: elektromobil
Skupina B
Emise: 101-120 g/km Příklad: Citroen C2 1.4
Skupina C
Emise: 121-150 g/km Příklad: Fiat Panda 1.2
Skupina D
Emise: 151-165 g/km Příklad: Peugeot 307 1.4
Skupina E
Emise: 166-185 g/km Příklad: Ford Mondeo 1.8
Skupina F
Emise: více než 186 g/km Příklad: Land Rover Freelander
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů