Čtvrtek, 28. března 2024

Vodohospodáři se přou s ochránci přírody o stromy

Vodohospodáři se přou s ochránci přírody o stromy

Povodí Moravy chce pokácet všechny dřeviny rostoucí na hrázích Novomlýnských nádrží. Podle vodohospodářů narušují svými kořeny hráze a snižují tím pádem jejich odolnost a bezpečnost. K tomuto závěru došli podle vyjádření podniku Povodí Moravy odborníci při kontrole vodního díla. Vodohospodáři dokonce upozorňují, že může v krajním případě dojít až k protržení hrází. Proti likvidaci náletových dřevin jsou však ochránci přírody. Kácení vodohospodářům již nařídil Krajský úřad v Brně. Potvrdila to tisková mluvčí Povodí Moravy Dana Meissnerová.

"Abychom splnili úkol kraje, museli jsme požádat Správu CHKO Pálava o udělení výjimky při zasahování do biotopu bobra. Protože v tomto území žije bobr, který je zvlášť chráněným živočichem,"dodala tisková mluvčí. Vedoucí dolnověstonického provozu Povodí Moravy Jan Ovesný dodal na vysvětlenou: "Povodí Moravy musí brát zřetel na bezpečnostní hledisko. Nečiníme tyto kroky z nějakého rozmaru." Nesouhlasné stanovisko s kácením dřevin na hrázích obhajuje pracovník Správy CHKO Pálava Josef Chytil: "Začlenění Novomlýnských nádrží do krajiny a její ozelenění je jedním z bodů, kterými se snaží ministerstvo životního prostředí alespoň částečně napravit hrůzu, která byla pod Pálavou postavena. Přitom samovolné ozeleňování se děje zcela zadarmo a původními dřevinami měkkého luhu, především vrbami, topoly a okolo průsakových kanálů také cennými olšemi."Pracovník státní správy ochrany přírody dále argumentuje tím, že známý stavitel rybníků Krčín schválně vysazoval stromy na hrázích svých děl kvůli jejich zpevňování a stabilizaci.

Jan Ovesný ale oponuje: "Krčín vysazoval stromy na jiných typech hrází. Hráze rybníků jsou homogenní, to znamená ze stejného materiálu v celém průřezu hráze a jsou masivnější, širší. Naše hráze jsou jiné, nejsou homogenní. Jsou složeny z různých vrstev, s těsnícího jádra a stabilizačních vrstev. Jsou citlivější." Vodohospodáři od správy chráněné oblasti požadují povolení k bourání bobřích hrází. Dokážou totiž změnit poslání odvodňovacích kanálů v okolí nádrží. Místo aby odvodňovaly okolní zemědělské pozemky, vlivem hrázek je voda z kanálů podmáčí, což se zase nelíbí zemědělcům. "Pokud si bobr vybuduje noru směrem k hrázi, zkrátí také cestu vodě prosakující podložím hráze. I to narušuje stabilitu hráze,"tvrdil Ovesný. "Za určitých podmínek zřejmě Povodí Moravy udělíme výjimku k bourání bobřích hrází. Pověříme tímto úkolem ale odborné pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny,"řekl Josef Chytil. Podle jeho názoru bobr vodohospodářům v úseku Novomlýnských nádrží nezpůsobuje problémy.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů