Pátek, 19. dubna 2024

Čas hraje pro traviče studní i pro kraj

Čas hraje pro traviče studní i pro kraj
Obyvatelé obce Pátek na Nymbursku mají konečně naději, že se po řadě měsíců zbaví problémů s pitnou vodou. Ta v jejich studních je totiž zamořená chlorovanými uhlovodíky, a tak musí pro pití i vaření kupovat vodu balenou. Starosta obce Jiří Bulušek (nestr. za ODS) doufá, že by v obci mohl v dohledné době vzniknout nový zdroj pitné vody, který by financoval kraj v rámci likvidace ekologické zátěže. "Firma, která uspěje ve výběrovém řízení, by měla vytipovat nezávadný zdroj vody v obci nebo blízkém okolí a vybudovat rozvody k postiženým," vysvětlil Bulušek. Krajští úředníci ale tvrdí, že o ničem zatím není rozhodnuto.
Chlorovanými uhlovodíky, které mohou podle odborníků při dlouhodobém požívání způsobit v těle člověka rakovinné procesy, jsou zamořeny studny u sedmi objektů v obci. Na svědomí je má pravděpodobně "ekologická zátěž", která byla před více než rokem zjištěna v areálu dnes už zkrachovalé firmy KOS. Další předchůdci této společnosti, kteří zde sídlili, totiž vyráběli například benzínové bombičky do zapalovačů nebo čističe skvrn.
Obec už loni podala na neznámého pachatele trestní oznámení pro ohrožování životního prostředí. Viníka se ale jednoznačně určit nepodařilo. "Poděbradští policisté věc prošetřili. Případ byl nakonec odložen vzhledem k tomu, že se nepodařilo prokázat konkrétní osobu," uvedl už dříve zástupce okresního policejního ředitele Jaroslav Novák.
Sanaci by měl zajistit kraj. Jeho úředníci ale trvají na tom, aby se řádně prověřily všechny možnosti, které by vedly k odhalení skutečného původce problémů. "Teprve poté může obec uplatnit požadavek na nápravu a žádat o peníze z havarijního fondu kraje," vysvětlil Právu mluvčí Martin Kupka. Současně nepotvrdil, ale ani nevyloučil možnost, že by z těchto peněz mohl být financován i nový zdroj vody. "To v tuto chvíli nedokážu říci," dodal. Stejně tak nedokázal odpovědět, kdy jeho úřad přestane lpět na nalezení viníka, jehož nikdo nehledá, a postiženým Pátkovským konečně pomůže.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů