Čtvrtek, 28. března 2024

Domácí spotřebiče podraží o náklady nutné na recyklaci

Domácí spotřebiče podraží o náklady nutné na recyklaci
Praha V České republice se ročně prodá 64 tisíc tun domácích spotřebičů - od mobilních telefonů přes svítidla a televizory až po pračky. Je logické, že zhruba tolik by mělo být odpadu. Kam se poděje mnohdy ekologicky závažný odpad, jindy cenná surovina? Zatím většinou skončí na skládkách, ale to se má brzy změnit. Na náklady spotřebitele ovšem.
" Vybavenost domácností zatím není taková jako v zemích západní Evropy, takže z uvedeného množství skončí v odpadu jen malá část," uvedl Josef Bláha, generální ředitel Electrolux Domácí spotřebiče, podle nějž mnoho vysloužilých spotřebičů českých domácností skončí na chatách a chalupách, nebo prostě jako záloha, v nejhorším případě v příkopu u silnice. " V roce 2004 se v Česku zrecyklovalo jen 18 procent spotřebičů, které se toho roku nakoupily," uvedl Bláha s tím, že v zemích Evropské unie je to dnes až 31 procent.
Podíl recyklace se však v České republice musí zvýšit. Ukládá nám to směrnice Evropské unie. " V roce 2008 budeme muset podle této směrnice zrecyklovat čtyři kilogramy elektrošrotu na obyvatele, což představuje celkem 40 tisíc tun a podíl z prodaného objemu 37 procent," uvedl Bláha. A protože obměna elektrospotřebičů je v Česku mnohem pomalejší než v zemích unie, dochází k paradoxnímu závěru, že abychom tuto směrnici splnili, budou muset výrobci více prodávat a lidé spotřebiče častěji obměňovat. " V zemích unie se během čtyř let obmění až 31 procent domácích spotřebičů. Zatímco u nás třeba sporák slouží až 23 let, v zemích unie je to 14 let," uvedl Bláha.
Je samozřejmé, že náklady na recyklaci musí někdo zaplatit. " Do nákladů si je započítá výrobce, který je za jejich likvidaci zodpovědný, o toto navýšení jej koupí dráže obchodník, a v konečném důsledku to zaplatí spotřebitel," uvedl Bláha, který odhaduje, že náklady na likvidaci chladničky v ceně 15 tisíc korun mohou dosáhnout 300 korun. Od srpna tohoto roku by měla být částka na likvidaci uvedena na účtence zvlášť, od roku 2008 bude už skryta v ceně výrobku.

CO JE TO ELEKTROŠROT

- chladničky
- sporáky
- pračky
- sušičky
- počítače
- televizory
- video
- telefony
- svítidla a další
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů