Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ilegální obchodování se dřevem s ročním obratem pohybujícím se v miliardách dolarů ohrožuje poslední nedotčené tropické pralesy v tichomořském regionu. Uvedli to včera ekologičtí aktivisté na základě tříletého vyšetřování, podle něhož za nezákonnou činností stojí mezinárodní zločinecké syndikáty. Toto rozsáhlé plenění deštných lesů kvůli dřevu merbau, které se vzhledem ke své pevnosti a odolnosti používá k výrobě podlahových krytin, probíhá v indonéské provincii Papua, odkud surovina míří do Číny. Měsíčně se jí tam propašuje 300 000 metrů krychlových. Vláda v Jakartě zakázala vývoz veškerého dřeva v říjnu 2001, lukrativní obchody to však nezastavilo.

Kalifornský Sequoia National Park je domovem dvou největších stromů světa. Sekvoj obrovská, která v tomto národním parku převládá, roste až několik tisíc let a dorůstá výšky téměř sto metrů. Obvod kmene dosahuje v některých případech až k třiceti metrům.
Kromě nejvyššího stromu světa, který dostal jméno General Sherman zde taky po tisíciletí roste další obr, pojmenovaný pro změnu Washington. Ten byl ještě v roce 2003 77 metrů vysoký a obvod kmene u země činil 31 metrů. Pak byl ale těžce poničen lesním požárem, který zredukoval jeho výšku na necelou polovinu.
Letos v zimě zažil park obrovskou nadílku sněhu, která v kombinaci se silným větrem tento strom, jehož stáří se odhaduje na 2,5 až 3,2 tisíce let, opět těžce poškodila. Washingtonovi již zbývá jen několik zelených větví a zaměstnanci Sequoia National Parku se obávají, že se neodvratně blíží jeho konec.

Přibližně šestnácti set podniků se týká povinnost ohlásit Českému ekologickému ústavu data o škodlivých látkách, které loni vypustily do životního prostředí. Zatím ji splnily jen některé. Informace, ze kterých úřad vypracuje veřejné registry a mapy znečištění, měly firmy dodat do úterý. "Všichni o tom vědí, část už data poslala, další slíbili, že se co nejdřív ozvou," řekla mluvčí ústavu Rut Bízková. Ústav nechce u podniků vyvolat k nové povinnosti averzi, proto zatím s upomínkami opozdilcům počká.

Doksy - Agentura ochrany přírody a krajiny ČR podala na Krajský úřad Libereckého kraje žádost o povolení aplikovat do Máchova jezera látky, které eliminují výskyt sinic ve vodě.
"S největší pravděpodobností použijeme síran hlinitý, který splňuje základní předpoklady, je neškodný k ekosystému i lidskému zdraví a zabraňuje uvolňování nadměrného množství fosforu do vody," vysvětluje ředitel AOPK ČR Martin Dušek.

Přimda - Vznik Chráněné krajinné oblasti Český les rozhýbal dění ve městech, které se ucházejí o její sídlo. Na Tachovsku je to Přimda, na Domažlicku pak Klenčí, Bělá nad Radbuzou a Domažlice.
Přimda, která se nachází přímo v centru chráněné krajinné oblasti nabízí pro sídlo správy parku budovu ve středu města, kterou prodává lesní akciová společnost, Bělá připravila v centru města pozemek, Klenčí pod Čerchovem by lesní hospodáře chtělo umístit do historické Staré pošty, kterou v současné době renovuje, Domažlice vyčlenily hájenku na Babyloně.
Od sídla CHKO si města slibují nejen vlastní zviditelnění, ale také až dvanáct dalších pracovních míst. Prvním místem, které si prohlédne ministr životního prostředí bude Přimda, kde ho očekávají ve druhé polovině března.

České domácnosti jsou vybaveny tunami nejrůznějších spotřebičů a jenom díky " zaostalosti" za zeměmi unie jich nemají ještě více. Svědčí o tom například naprostý deficit sušiček. Každý spotřebič však jednou doslouží, sušička, pračka i mobil, a je třeba se jich zbavit. Češi je odvezou na chatu, nebo prostě pohodí před dům. Alespoň v naprosté většině, protože statistiky ukazují, že jen asi pětina celkové nakoupené tonáže se ocitne v legální likvidaci. Avšak dost toho bylo. Unie nám přikazuje do roku 2013 recyklovat až polovinu elektrošrotu. Samozřejmě za peníze spotřebitelů, ale to nyní ponechme stranou.
Kritérium unie je natolik přísné, že výrobci, kteří jsou za recyklaci zodpovědní, se chytají za hlavu. Nebyli by to však obchodníci, kdyby na to nepřišli. Budou zkrátka prodávat víc, aby se více vyhazovalo, a splnili unijní kvóty. Kocourkov? Ne, tržní hospodářství - kup ( tedy zaplať), rychle znič a kup nové! Opravovat něco? K smíchu! Výrobci tedy budou vyčerpávat přírodní zdroje, abychom se mohli chovat ekologičtěji, tedy likvidovat více odpadu. A až přijdou na řadu i u nás sušičky, největší žrouti energie z domácích spotřebičů, pak bude zase více šrotu. Vstupní ekologický nápor jako by se nepočítal. Je ale asi vyšší, než napáchá sušička odhozená v pangejtu. Nějak se nám ta recyklace zacyklovala.

Bruntál Kniha, videokazeta a nové webové stránky, které vznikly v bruntálském Centru osvěty pro životní prostředí ( COŽP), by měly zvýšit zájem veřejnosti o životní prostředí ve městě a jeho okolí. " Nové produkty, které stály dohromady 89 tisíc korun, budou sloužit pro výchovu žáků ve školách i jako informace pro veřejnost," řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.
Brožura nabízí informace o odpadech, zeleni, vodě, ovzduší i dalších věcech, se kterými se lidé každodenně setkávají. Publikaci dostala každá bruntálská domácnost a ve větším počtu i významné instituce a úřady. Vyšla v nákladu 8900 výtisků. Místopisný film Voda- Strom- Kámen mapuje přírodu Bruntálu a okolí. " Lidé mnohdy nevědí, jak zajímavé a krásné prostředí je obklopuje," vysvětlil důvody natočení 36 minut dlouhého snímku Ondrášek. Stovka kopií filmu bude součástí videoték základních a středních škol na Bruntálsku, lidé si mohou videokazetu půjčit v COŽP, na radnici i v některých soukromých videopůjčovnách. Na nových internetových stránkách na adrese www. cozp. cz najdou lidé informace o činnosti COŽP nebo chat, kde se mohou vyjádřit k problémům životního prostředí ve svém okolí. Na stránkách se budou objevovat i zprávy o činnosti dalších neziskových organizací zaměřených na ekologii nebo novinky z oblasti vědy a výzkumu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů