Čtvrtek, 28. března 2024

Energeticky úsporné thermoakustické zdivo

Všeobecný růst cen energií postupně vede k zavádění úsporných opatření ve všech odvětvích.
Energeticky úsporné thermoakustické zdivo
Spotřebu energií ve stávajících objektech se jejich majitelé snaží eliminovat zvýšením tepelně izolačních vlastností obvodových stěn nejrůznějšími, více či méně účinnými prostředky a způsoby.

U novostaveb je tomu jinak. Stále větší rozmach zaznamenává poptávka po realizaci tzv. nízkoenergetických rodinných domů, které splňují vysoké nároky na tepelný odpor celého objektu i jeho jednotlivých konstrukcí (základová deska, obvodová stěna, otvory, střecha atp.). Spotřeba energie např. na vytápění nízkoenergetického domu se pohybuje v rozmezí 55 - 70 kWh/m2 za rok.

Výběr vhodného materiálu

Víc než kdy jindy se nyní vyplácí pečlivě vybírat a dobře zvažovat vlastnosti použitých materiálů, neboť rozhodující měrou ovlivňují kvalitu vnitřního prostředí a jeho provozní náklady. Většinou platí, že co je zdánlivě výhodné a levné, nemusí být vždy to nejúspornější řešení a může se později prodražit. K nejsledovanějším kritériím patří také ucelenost stavebního systému s rychlým a přesným zděním, jeho zdravotní nezávadnost a v neposlední řadě tepelně izolační vlastnosti především obvodových stěn a následně pak i celého objektu, který je posuzován s ohledem na úspory nákladů na vynaložené energie. Thermoakustický zdicí systém na bázi lehčeného materiálu, jehož základem je osvědčená ekologická stavební hmota -keramický granulát Liapor, vyráběný tepelným zpracováním přírodních jílů, požadovaným kvalitativním hodnotám vyhovuje.

Lias Vintířov, LSM k.s., který je nositelem systému jakosti ISO 9001, vyrábí a dodává ucelený sortiment tvarovek z Liaporu pro veškeré svislé konstrukce (jednovrstvé i zateplené zdivo) a všechny typy staveb. Stěny Liapor zajišťují v každém ročním období správné vnitřní klima, jsou tepelně izolační, ale současně teplo akumulují a bezpečně tak vyrovnávají teplotní výkyvy vnějšího prostředí. V tomto systému jsou pro zdivo určeny tvarovky řady Liatherm a Liapor SL, které představují optimální spojení tepelně akumulačních a izolačních vlastností.

Homogenní obvodové stěny

Řešením pro jednovrstvý obvodový plášť je unikátní zdicí tvárnice na bázi lehkého betonu Liapor SL. Jde o tvarovku úplně nové koncepce, jejíž vzduchové dutiny jsou vyplněny velmi lehkým tepelným izolantem minerálního (anorganického) původu s tepelnou vodivostí nižší, než je tepelná vodivost vzduchu v dutinách. Liapor SL představuje zcela nové možnosti pro zděné konstrukce, umožňuje použití jednovrstvého zdiva i při požadavku na zvýšený tepelný odpor obvodových stěn. Nová tvarovka integruje všechny základní funkce včetně dostatečné tepelné jímavosti i vzduchové neprůzvučnosti. Navíc je nehořlavá (garantovaný stupeň A) a recyklovatelná. Z hlediska vlhkostních poměrů se zdivo z Liaporu vyznačuje téměř nulovou vzlínavostí a pomalým transportem vlhkosti při dlouhodobé životnosti (podobné jako u tradičního cihelného zdiva).

Obvodová stěna z integrovaných tvarovek Liapor SL, ve spojení s jádrovou tepelně izolační omítkou, vykazuje parametry tepelného odporu R = 4,4 W/m2K, který dosahuje doporučených hodnot součinitele prostupu tepla dle novely ČSN 730540-2 při ekonomicky vhodné tloušťce zdiva 365 mm. Je tedy vhodná i pro objekty s nízkou spotřebou energie.

Základní těleso thermoakustické tvarovky je z lehkého betonu objemové hmotnosti 750 kg/m3 a má dostatečnou tepelnou jímavost. Výsledný tepelný odpor výrazně zvyšuje velmi lehká minerální výplň dutin s objemovou hmotností do 80 kg/m3. Z hlediska difuzních vlastností patří tvárnice pro obvodové zdivo z Liaporu mezi dobře prodyšné materiály s faktorem difuzního odporu mikro = 4 až 7. Tvárnice jsou navrženy pro zdění s tradiční tloušťkou ložné spáry a pro předpokládané použití tepelně izolační zdicí malty Thermovit na bázi drceného Liaporu, čímž je zajištěna i ve spárách homogennost zdiva. Styčné spáry se zazubením se nemaltují, jsou řešeny systémem pero drážka.

Úsporně i ekologicky

Thermoakustický zdicí program z Liaporu splňuje přísné požadavky na zdravé, ekologické a ekonomické stavění. Jednoduchá realizace, libovolná povrchová úprava, příznivé difuzní vlastnosti a především dlouhodobá životnost a funkční schopnost jsou přednosti, které u zdicích prvků budou stále přesvědčovat. Liapor a Liaporbeton díky této charakteristice vyhoví všem nárokům na kvalitu výroby i možnost recyklace stavebních prvků.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů