Čtvrtek, 18. dubna 2024

Palas má plán, jak učinit Lesy ČR více ziskové

Palas má plán, jak učinit Lesy ČR více ziskové

Státní podnik by měl v budoucnu obchodovat se dřevem více sám a menší část ponechat na soukromých těžařích. Má to přinést až 700 milionů korun.

Státní podnik Lesy České republiky by měl většinu smluv, které má uzavřeny s těžebními společnostmi, ukončit v letošním roce. Na základě nových smluv, jež vzejdou z výběrových řízení, budou moci Lesy ČR samy obchodovat se dřívím. Ročně by tím měly získat nejméně 700 milionů korun. Novinářům to dnes na mezinárodní konferenci o správě lesů řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Potřebu nové obchodní politiky Lesů ČR zdůvodňuje Palas tím, že za předchozího systému státní podnik chudl, zatímco těžební firmy bohatly. Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že asi tři čtvrtiny smluv byly podepsány bez výběrového řízení a většinu dřeva podnik prodával tzv. nastojato, což není finančně výhodné. Výpověď některých smluv však začátkem roku pozastavil antimonopolní úřad s tím, aby Lesy ČR neomezovaly činnost svých smluvních partnerů.
Snaha o změnu smluvních vztahů vyvolala nevoli lesnických firem, které vedení státního podniku obvinily z vytváření chaosu a destabilizace lesního hospodářství. Podnikatelé kritizovali také nevýhodnost nově nabízených podmínek a začali poukazovat na ohrožení tisíců pracovních míst. Ke konci ledna demonstrovaly před ministerstvem zemědělství asi dva tisíce zaměstnanců lesnických společností. Podle Palase se však lidé o práci bát nemusejí.

V současné době se potenciál lesů, které patří státnímu podniku Lesy ČR, využívá ze 75 procent, uvedl na konferenci odborný poradce ministra zemědělství Pavel Kitzberger. Z toho Lesům ČR připadá výnos pouze 25 procent, zbytek náleží těžebním firmám. Změnou obchodní politiky by se postupně měl začít využívat celý potenciál lesů. Podniku Lesy ČR by mělo připadnout kolem 65 procent výnosů. "Takto je to obvyklé v zemích Evropské unie," řekl Kitzberger.
Způsob, jakým Lesy ČR prodávají dříví, je proti evropským zemím opačný. V Rakousku, Německu a Finsku prodávají státní lesy přes 90 procent dříví ve vlastní režii. Těžební firma při tomto způsobu obchodování dříví nejen pokácí, ale také sama prodá. Naproti tomu Lesy ČR prodávají 94 procent dříví tzv. nastojato.


Celkem podniku Lesy ČR patří 1,38 milionu hektarů lesů. To je zhruba polovina všech lesů v České republice. V uplynulých letech dosahovaly zisky z produkce dříví nejvýše 50 procent hospodářského výsledku. Zbytek tvořily finanční operace, například vklady u bank nebo obchod s cennými papíry. Produkce dříví by přitom podle ministerstva zemědělství měla představovat základní zdroj příjmů Lesů ČR.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů