Sobota, 30. března 2024

BioFach 2005 – největší přehlídka biopotravin na světě jen pár kilometrů od Českých hranic

Také v letošním roce se v německém Norimberku, jen pár desítek kilometrů od českých hranic, sejdou od 24. do 27.února všichni, kteří mají co do činění s obchodem s biopotravinami.
BioFach 2005 – největší přehlídka biopotravin na světě jen pár kilometrů od Českých hranic

Na největší světový veletrh biopotravin BioFach se každoročně sjíždí více než 30 000 návštěvníkům a 2 000 vystavovatelů. BioFach již v loňském roce potvrdil, že ekologické zemědělství (EZ) a výroba biopotravin vystoupilo z řad „alternativ“ a stalo se hlavním proudem, se kterým musí všichni počítat.

Mezi hlavní témata letošního ročníku budou nepochybně patřit nebezpečí genetického inženýrství, potenciál trhů střední a východní Evropy, jak blízké jsou si hnutí EZ, Fair Trade a Slow Food, důležitost EZ v zachování biodiverzity nebo etické a sociální aspekty principů ekologického zemědělství.

Letošní “Zemí roku“ je Brazílie, která návštěvníkům chystá plejádu exotických chutí, vůní a pocitů. Není náhodou, že Brazílii se dostalo tohoto privilegia – má totiž druhý nejvyšší počet ekologických farem na světě, 19 000 (800 000 hektarů), z nichž více než 70 % jsou farmy rodinné.

Ani bio víno již není doménou jen několika odvážných vinařů. Bio vína mají dnes mezi gurmány vynikající zvuk a v soutěžích mají vždy nad konvenčními navrch. Ekologickému vinařství se dnes ve světě věnují tisíce farem, v Evropě nejvíce v Itálii (44 000 ha), Francii (13 000 ha), Španělsku, Řecku a Německu. Letos poprvé v samostatné hale se na BioFachu představí 250 biovinařů z celého světa.

Součástí veletrhu je již tradičně také celá jedna hala věnovaná přírodní kosmetice a výrobkům pro osobní hygienu. Stale více zákazníků se přiklání k přírodním produktům a na trhu s kosmetikou je to velice znát. Některé firmy hlásí meziroční nárůsty prodejů o desítky procent a pokud tento trend bude pokračovat, přírodní kosmetika brzy ukrojí z konvenčního trhu v Německu 5 %, což představuje 550 milionů EUR ročně. Kosmetika a parfémy vyrobených z přírodních látek bez chemických aditiv si získává srdce mnoha zákazníků, zejména žen a maminek. Vždyť konvenční kosmetika často obsahuje laciný, denaturovaný alkohol, který může poškozovat pleť a navíc výrobci mohou dnes v EU přidávat do svých „výtvorů“ na 2 500 syntetických látek, aniž by je museli deklarovat na etiketě.

Světový trhu s biopotravinami stále roste. Velikost celkového světového obratu s biopotravinami v roce 2004 se odhaduje na 25 miliard EUR. Evropský trh s obratem 11 miliardy EUR je druhým největším trhem za USA  Největším evropským trhem je Německo s obratem 3,1 miliardy EUR, po něm následuje Velká Británie, Itálie a Francie. Růst se nevyhýbá ani Dálnému východu: v Japonsku se v roce 2003 prodalo biopotravin za 400 milionů EUR, což je tolik co ve Švédsku, Dánsku nebo Rakousku. 

Součástí veletrhu je i Kongres, jež nabízí více než 100 seminářů, workshopů a setkání. Jeho hlavní událostí bude nepochybně symposium „Jak může být globalizace férová a bio“, na němž mimo jiných vystoupí nositelka Alternativní Nobelovy ceny Dr. Vandana Shiva a německá ministryně Renate Künast (středa, 24.2., 14 hod.). Součástí kongresu bude i seminář Obchod Východ-Západ, na kterém bude prezentována situace na Českém trhu s biopotravinami, (čtvrtek, 25.2., 14 hodin).

Na letošním BioFachu se představí i čeští bio výrobci, poprvé na společném národním stánku, jež podpořilo Ministerstvo zemědělství. Veletrh by si však neměl nechat ujít nikdo, kdo se pohybuje na domácím potravinářském trhu. Biopotraviny jsou stale více vyhledávány i českými spotřebiteli a kdo je bude mít v nabídce či výrobním programu, může brzy získat důležitý náskok před konkurencí. A že se konkurence ze západu na Český trh chystá, je naprosto jasné. 

Kontakt:

Green marketing, Tom Vaclavik, T: 420 541 263 456, F: 420 541 264 037, E-mail: tom@greenmarketing.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů