Pátek, 19. dubna 2024

Publikace EMAS jednoduše

Průvodce na cestě k environmentálnímu systému řízení
Publikace EMAS jednoduše

"EMAS jednoduše" je český překlad anglického originálu "EMAS easy", který "The International Network for Environmental Management (zkratka: INEM)" a její partnerské organizace vytvořily pro snazší zavedení systému řízení podniků a auditu s ohledem na životní prostředí (ang. Eco-Management and Audit Scheme, zkratka: EMAS). "EMAS easy" je publikace určená novým členským státům EU v rámci projektu "EMAS Capacity Building in the new Member States" (Budování kapacit pro EMAS v nových členských státech) financovaného Evropskou komisí.

V organizaci INEM, která je federací národních sdružení pro podporu environmentálního řízení, byla vypracována verze průvodce pro země nejen ve východní Evropě. Tato publikace již vznikla v řečtině, španělštině, italštině, portugalštině a baskičtině.

Dvacetistránkový průvodce obsahuje krátký přehled pojmů a nástrojů environmentálního řízení, a dále souhrn výhod, které podnik díky transformaci systému řízení může získat nejen v oblasti ekonomických úspor. Autoři začlenily také podrobný návod postupného zavedení systému řízení završený získáním registrace EMAS.

Každá verze průvodce byla přizpůsobena zásadním poměrům země a zařazeným příkladům z místního průmyslu. Například v maďarském průvodci najdete zavedení EMAS ve správě města Mikolc, jenž bylo uskutečněno díky programu Phare Evropské komise. "EMAS jednoduše" připravila organizace Centrum inovací a rozvoje v rámci projektu s maďarským KÖVETem (Maďarská asociace pro systém řízení s ohledem na životní prostředí). Průvodce je na internetových stránkách Centra inovací a rozvoje volně ke stažení (viz. www.cir.cz).

Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů