Čtvrtek, 28. března 2024

Stát podpoří ekologickou energii

Stát podpoří ekologickou energii
Poslanci kývli na zákon, který garantuje ceny i odběr elektřiny z malých vodních či větrných elektráren

Osm procent elektřiny má do roku 2010 pocházet z alternativních zdrojů.

PRAHA - Poslanecká sněmovna včera schválila očekávaný zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Ten předpokládá, že distribuční sítě budou od provozovatelů malých elektráren vykupovat energii za garantované ceny.
Navíc Česko by podle předlohy mělo do roku 2010 zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů na osm procent z celkové produkce. Zatím to je zhruba čtyřikrát méně.
Na zákon čekala spousta energetických firem. Provozování například větrných elektráren může být totiž slušný byznys. Desítky takových elektráren plánovala vystavět například dceřiná firma britské zbrojovky BAE Systems.
Do byznysu s obnovitelnými zdroji se budou muset pustit i výrobci tradiční energie. "Zachováme se jako ostatní subjekty. Máme rozpracované nějaké projekty, jednak biomasu, kterou považujeme za nejperspektivnější, a uvažujeme i o větrných elektrárnách," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
Poslanci do zákona prosadili, že mezi ekologickou energii budou počítány i velké vodní elektrárny. Kdyby se tak nestalo, ČEZ, který produkuje kolem 60 terawatthodin energie ročně a na celkové spotřebě v ČR se podílí 70 procenty, by měl problém podíl obnovitelných zdrojů naplnit.
"Jsem ale skeptický i v případě, když tam budou velké vodní elektrárny, že se v našich geografických podmínkách podaří ČEZ i České republice podílu dosáhnout," říká Kříž. Česko totiž nemá na rozdíl například od přímořských států vhodné podmínky ani pro vodní, ani pro sluneční elektrárny. Podle ministerstva životního prostředí by tak časem 40 procent ekologické produkce měla činit zmíněná biomasa. Proti zákonu se postavila opoziční ODS. Ta tvrdí, že energie z obnovitelných zdrojů je drahá (až třikrát dražší) než elektřina z uhelných či jaderných elektráren. Dotované ceny prý budou navíc deformovat tržní prostředí. Nicméně již nyní dotuje Energetický regulační úřad energii z obnovitelných zdrojů minimálními výkupními cenami.
Podle energetické politiky by měly obnovitelné zdroje v roce 2030 produkovat 19 procent energie. To si vyžádá celkové investice v řádu stovek miliard korun. Ministerstvo životního prostředí přijetí zákona přivítalo, stejně například jako zástupce ekologické organizace Hnutí duha.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů