Úterý, 23. dubna 2024

Ekologická energie bude stát miliardy

Ekologická energie bude stát miliardy
V zemi by se mělo do několika let vyrábět výrazně víc elektřiny ve větrných elektrárnách či ze spalování biomasy. Zároveň však elektrická energie podraží. Vyplývá to ze zákona, který včera schválili poslanci.
Zákon má zajistit, aby se v Česku v roce 2010 vyrábělo osm procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Podle Energetického regulačního úřadu, který pro tuto ekologickou energii stanoví výkupní ceny, elektřina z těchto důvodů do pěti let zdraží asi o sedmnáct haléřů za kilowatthodinu, tedy o necelých sedm procent.
Martin Bursík, spoluautor zákona, uvedl, že to představuje maximálně 200 korun na jednoho občana za rok.

Výrobci elektřiny spokojeni
"Spolu se zdražením, ke kterému ČEZ již přistoupil, je to další krok ke zhoršení konkurenceschopnosti českého průmyslu," tvrdí předseda Sdružení velkých odběratelů Karel Šimeček.
O příliš ambiciózní cíl jde i podle Jiřího Gavora, konzultanta z firmy ENA, která se specializuje na energetické analýzy. "Jde ale jen o plány, které se nemusí podařit zcela naplnit," dodává. Proti zákonu hlasovala ODS. "Je to drahé a zbytečně se zdeformuje tržní prostředí," říká občanský demokrat Oldřich Vojíř. Podle něj je jedinou alternativou jaderná energie.
Výrobci energií však na zákon čekali. Třeba Plzeňská teplárenská okamžitě po přijetí zákona oznámila, že chce koupit nový kotel na spalování biomasy za sedm set miliónů korun. "Rozhodnutí poslanců nám zajistí dlouhodobou finanční stabilitu," řekl její ředitel Tomáš Drápela. Ani ČEZ, dominantní výrobce elektřiny z klasických zdrojů, újmu neutrpí. "Dokonce ho to může posílit, větrné elektrárny je nutné zálohovat pro chvíle, kdy přestane foukat a ČEZ se tedy může podílet na budování takových zdrojů," soudí Gavor.
ČEZ také nepřišel o možnost, aby dál spaloval biomasu. Na druhou stranu větrné elektrárny nebudou omezeny výkonem a bude možné budovat i větrníky na stometrových stožárech.

Změnu zaplatí spotřebitelé
Výrobci ekologické elektřiny si mohou vybrat: buď požádají, aby veškerá jejich produkce byla vykoupena za pevné a každoročně jen mírně upravované ceny, nebo budou elektřinu prodávat za tržní ceny a od státu budou žádat dotaci na dorovnání nákladů a přiměřeného zisku. V obou případech by tak měli dostat patnáctiletou záruku na návratnost svých investic.
Konkrétní podmínky ještě nastaví regulační úřad. "K ničemu se nebude vyjadřovat, zákon se stále projednává, a teprve se jím bude zabývat Senát," říká tisková mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová. Podle materiálů pro poslance však úřad očekává, že podpora alternativní energie přijde v roce 2010 na téměř osm miliard korun. Na 4,8 miliardy přijde samotný výkup ekologické elektřiny, zhruba tři miliardy bude nutné vynaložit na záložní zdroje. A právě tyto výdaje zdraží elektřinu o sedm procent.
Podle přijatého zákona se také do benzínu začne přidávat líh. Ze zákona nakonec vypadly paragrafy o podpoře výroby tepla z obnovitelných zdrojů.
Osmiprocentní podíl ekologických zdrojů elektřiny slíbilo Česko unii. Například Německo se zavázalo, že do roku 2010 bude takto vyrábět 12,5 procenta elektřiny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů