Pátek, 29. března 2024

Referendum láme rekordy

Referendum láme rekordy
Horní Jiřetín - Obyvatelé Horního Jiřetína a přilehlých Černic na Mostecku žijí od včerejšího rána referendem.
Ve všelidovém hlasování rozhodují o další budoucnosti svých obcí a domovů, jejichž existence je bezprostředně ohrožena postupující těžbou hnědého uhlí.
Drtivá většina lidí se stěhovat ze svých domovů nechce. Během prvních pěti hodin hlasování se k urnám dostavila už třetina z 1430 oprávněných voličů.
"Tak hojnou účast u žádných voleb nepamatuji, bude to určitě rekord," řekla členka volební komise v Černicích Alexandra Vránová. Odpoledne hlásily volební komise stovky dalších voličů, kterým osud obce není lhostejný.
Tři volební místnosti se uzavřou ve 20.00, komisaři začnou vzápětí sčítat hlasy. Pokud se většina obyvatel vyjádří pro zachování domů, získá zastupitelstvo podle jeho člena Vladimíra Buřta jednoznačný mandát podniknout všechny kroky k záchraně obcí.

"Jsem v Jiřetíně šťastný, mám tu spoustu kamarádů. Hned za domem jsou rybníky, kde v létě chytám ryby, v zimě bruslím. O stěhování nemůže být ani řeč. Do města nechci, nedej bože třeba do paneláku. Záleží jen na nás, jak se rozhodneme, věřím, že většina obyvatel má stejný názor jako já," řekl čtyřiadvacetiletý Miroslav Krákora.
Lidé se v místním referendu vyjadřovali ke dvěma otázkám. Měli říci, zda souhlasí s tím, aby obec Horní Jiřetín využila všech zákonných prostředků k tomu, aby zabránila vystěhování obyvatel a bourání budov na území obce v souvislosti s rozšiřováním těžby hnědého uhlí. V druhé otázce sdělovali svůj souhlas či nesouhlas s tím, aby se obec Horní Jiřetín vždy aktivně zasazovala o zachování či vytvoření záruk nerozšiřování těžby hnědého uhlí na území obce, zejména aby aktivně vůči státním orgánům i orgánům Ústeckého kraje prosazovala zachování územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí.
Volební účast jen během odpoledne ukázala, že Hornojiřetínští se svých domovů vzdát nechtějí.
"Volební účast je vyšší než u posledních voleb," přiblížila po poledni Věra Brožová z Černic, členka volební komise. Rozdíl byl podle jejích slov více než patrný. Zatímco po pěti hodinách referenda tvořila účast přibližně 25 procent, v posledních senátních volbách v listopadu to bylo celkové číslo po dvou dnech v prvním kole hlasování, v druhém tehdy účast dosáhla pouhých 16 procent.
Po obci jezdil vůz s tlampačem, který lidi vyzýval k referendu slovy:
"Kdo nepůjde volit, je pro zbourání obce!"

I když bylo hlasování tajné, nikdo z oslovených své názory neskrýval.
"Nechceme se stěhovat. Je tu hezká příroda, proto jsme tu. Snad bude mít referendum význam a bude lepší situace než v Libkovicích," vedla při odchodu od volební urny Lída Rollerová z Horního Jiřetína. Podobně zněly i hlasy dalších. Nyní se prý ukáže, zda žijeme v demokratickém státě.
Zpovzdálí sledovali průběh referenda i ekologičtí aktivisté.
"Kolega je na místě, ale do průběhu jsme nezasahovali. Je to místní záležitost. Určitě se budeme dále zajímat o výsledky,"
upřesnil Petr Holub z Hnutí Duha.
Výsledek referenda má sloužit jako vyjádření postoje obyvatel při schvalování územního plánu Ústeckého kraje. Ten má určit, kde budou hranice hnědouhelných lomů a zda pohltí obydlená místa či nikoliv.Obyvatelům obcí se nelíbí zejména schválená energetická koncepce státu, která nadále počítá s hnědým uhlím jako strategickou surovinou. I když koncepce výslovně neruší ekologické limity těžby stanovené vládou v roce 1991, přesto počítá s jejich racionálním přehodnocením.
Limity byly podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana politickým rozhodnutím poplatným době, kdy nebyly nastavené standardní právní mechanismy. S tím se ztotožňuje i ústecký hejtman Jiří Šulc. Je navíc pro to, aby o limitech už nerozhodovala vláda.
"Do pěti let budou nahrazeny územním plánem Ústeckého kraje, který uzákoní dohodu mezi obcemi dotčenými těžbou a uhelnými firmami," řekl už dříve. Proti zrušení limitů se naopak postavili ekologičtí aktivisté i ministerstvo životního prostředí.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů