Sobota, 20. dubna 2024

Švédská tepelná čerpadla

Moderní, úsporné a také ekologické vytápění pomocí tepelných čerpadel, která umožňují získávat energii z obnovitelných přírodních zdrojů a současně šetří 65 - 75 % nákladů na vytápění a přípravu teplé vody, je stále více populární.
Švédská tepelná čerpadla
S rostoucími náklady na energie se zvyšuje zájem o úsporné zdroje i u nás. Možnost ušetřit přibližně dvě třetiny nákladů na vytápění a ohřev vody vyvažuje počáteční vyšší investici oproti klasickým plynovým nebo elektrickým kotlům.

Švédská firma Nibe s dlouholetou tradicí patří mezi nejvýznamnější výrobce tepelných čerpadel v Evropě, kde jich instalovala více než 220 000. Sortiment zahrnuje prakticky všechny typy v široké škále výkonů (viz www.nibe-cz.com).

Předností kompaktní jednotka

Nejprodávanějším na našem trhu je tepelné čerpadlo Fighter 1210, označované jako země/voda, to znamená, že zdrojem primární energie je buď plošný zemní kolektor, nebo kolektor uložený ve vrtu. Získalo si oblibu zejména proto, že se jedná o kompaktní jednotku, která na malé ploše 60 x 60 cm obsahuje kromě vlastního tepelného čerpadla také oběhová čerpadla primárního i topného okruhu, dvouplášťovou nádrž na teplou užitkovou vodu o objemu 160 45 litrů a elektrické topné těleso, které slouží jako elektrokotel při dotápění za velmi nízkých venkovních teplot. Software umožňuje řízení dvou teplotních okruhů do podlahového topení i do radiátorů a automaticky upravuje teplotu topné vody podle aktuální venkovní teploty. Tím je zaručena maximální efektivnost provozu.

Fighter 1210 se dodává ve výkonech od čtyř do přibližně 10 kW. Pro domy s větší tepelnou ztrátou nebo s vyššími nároky na teplou užitkovou vodu nabízí firma Nibe typ Fighter 1110 o výkonech až 15 kW. Tato řada tepelných čerpadel nemá zabudovanou nádrž na TUV a kombinuje se podle potřeby se speciálními dvouplášťovými zásobníky Nibe VPA, které mají velkou teplosměnnou plochu a měděné vypláštění. Jsou k dispozici ve třech velikostech s označením VPA 200/70, 300/200 a 420 /150, kde označení odpovídá zhruba objemu vnitřní/vnější nádrže v litrech.

Další typy zařízení

Dalším typem této řady je Fighter 1310, vyráběný ve čtyřech výkonových variantách 20, 25, 30 a 40 kW. Obsahuje dva samostatné kompresory, což umožňuje řízení vytápění a ohřevu vody velmi efektivním způsobem. Při potřebě vyšších výkonů je možné propojit a společně řídit kaskádu těchto čerpadel a tím získat potřebný výkon.

Příkladem instalace takové kaskády je vytápění zámku Štěkeň. Jedná se o památkově chráněný objekt ležící v blízkosti Strakonic. Instalováno je zde sedm tepelných čerpadel F 1310 30 kW o celkovém výkonu 210 kW. Zdrojem primární energie je 33 hlubinných vrtů, každý o hloubce 110 m.

V nabídce firmy Nibe jsou také tepelná čerpadla vzduch/voda, což jsou venkovní jednotky, které získávají energii z venkovního vzduchu. Vyrábějí se ve dvou základních typech: Fighter 2005 o výkonech 8, 10 a 14 kW a Fighter 2010 o výkonech 6 a 8 kW s unikátním dvoustupňovým kompresorem, který umožňuje v období s nízkou potřebou tepla snížit výkon na polovinu a tím dále podstatně zvýšit úspory.

S několika funkcemi

Specialitou, která na našem trhu není zatím dostatečně doceňována, jsou teplená čerpadla, zajišťující řízené větrání a současně využívající teplo odpadního vzduchu pro vytápění a ohřev vody. V nových, dobře zaizolovaných domech s utěsněnými okny je omezena přirozená cirkulace vzduchu, proto je nutné pamatovat na dostatečné větrání, aby nedocházelo k hromadění nežádoucí vlhkosti a dalších škodlivin. Vhodným řešením je i v tomto případě tepelné čerpadlo, zejména lze doporučit Fighter 600P. Je to zařízení určené pro menší objekty a nízkoenergetické domy (princip je patrný ze schématu).

Aby tepelné čerpadlo mohlo pracovat hospodárně, je nutné, aby objem vzduchu přiváděný k tepelnému čerpadlu byl větší než 120 m3 /hod. U větších objektů, kde je potřebný objem výměny vzduchu velký, pracuje čerpadlo pouze s odváděným ventilačním vzduchem. U menších objektů umožňuje konstrukce Fighter 600 přisávání venkovního vzduchu k tepelnému čerpadlu. Využívá se tedy jak teplý odpadní vzduch, tak do určité teploty i venkovní vzduch.

Také toto tepelné čerpadlo obsahuje nádrž na teplou vodu a elektrické topné těleso. Chod jednotky je tichý a lze ji využít nejen pro menší dobře zateplené rodinné domky, ale také pro samostatné byty, kde může být umístěna například i v koupelně.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů