Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Earth Tech, americká společnost, která je součástí nadnárodního koncernu TYCO, dokončila převzetí české společnosti KAP jejím přejmenováním na Earth Tech CZ. Zaměřuje se na projekty v oblasti životního prostředí.

Ústecká místní pobočka Hnutí DUHA dnes apelovala na vládu, krajský úřad a uhelné společnosti, aby respektovaly výsledek místního referenda o zbourání Horního Jiřetína. V hlasování 96 % zúčastněných požadovalo zachování takzvaných územních limitů, které chrání obec před postupem povrchových dolů.
Roman Klecker z Hnutí DUHA Ústí nad Labem řekl:
„Vláda i kraj musí respektovat, že lidé svoji obec zbourat nechtějí. Občané Horního Jiřetína a Černic dali jasně najevo, že chtějí zachovat územní limity těžby ve dnešní podobě a že nehodlají s důlními společnostmi jakkoli licitovat o cenu svých domovů. Osud Horního Jiřetína a Černic patří mezi nejdůležitější rozhodnutí, která v našem kraji během příštích měsíců padnou. Mohu slíbit, že místním lidem budeme i nadále pomáhat, budou-li to potřebovat.

Firma Ecoplastic, která uvádí na trh obaly z rozložitelných plastů, oznámila, že se jí podařilo vyjednat nižší poplatky autorizované obalové společnosti Eko-kom. Hlavním argumentem byl fakt, že tyto obaly se za čas zcela rozloží na vodu a malé množství oxidu uhličitého. Toto řešení přivítalo i MŽP jako cestu nelegislativní podpory využívání rozložitelných výrobků.
V případě Ecoplastiku nejde o výrobky na bázi rostlinných škrobů, které se rozkládají za přispění mikroorganismů a bakterií. Jde o tzv. oxo-rozložitelné plasty, u nichž je do polyetylénu přimíšeno aditivum d2w, které startuje rozkladný proces. Rozklad, jehož výsledkem je voda a oxid uhličitý, se urychluje teplem, UV zářením či mechanickým zatížením. Doba trvanlivosti takto upraveného plastu může být od dvou měsíců až do šesti let. Rozložitelný plast je možné běžným způsobem recyklovat, neboť vyšší teploty při zpracování plastového odpadu zruší účinky aditiva.
 
V roce 2004 probíhala v českých médiích kampaň společnosti Eko-kom na podporu třídění odpadů. Jednalo se o svého druhu první plošnou kampaň. V listopadu 2004 se třídění účastnilo na 66 % obyvatel, zatímco v roce 1999 to bylo pouze 28 % obyvatel. Průměrná výtěžnost tříděného sběru se předběžně odhaduje na 34,1 kg/obyv. (dosud nejsou započítány údaje za poslední tři měsíce roku 2004). Reklama na třídění podnítila k činnosti 55 % občanů, další dělení na kroky, které podnikli, jsou uvedeny v grafu.

Rada hlavního města Prahy schválila změnu Územního plánu týkající se rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově.
Předmětem změny je rozšíření plochy ÚČOV mimo areál současné čistírny do prostoru zahrádek, zničených povodní v roce 2002.
Hlavní město nemá kam umístit novou čistírnu odpadních vod, která by po roce 2010 splňovala přísné limity EU. Jediným řešením je rozšířit prostor čističky, aby mohl plnit tuto funkci i po roce 2010. Při rozšíření plochy Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově bude zachována plocha tzv. velkého území rekreace, upravena vymezená plocha Územního systému ekologické stability (ÚSES) a také navrženy změny plochy určené pro umístění veřejně prospěšných staveb.

Indie chce do deseti let postavit dodatečné elektrárenské kapacity s instalovaným výkonem 100 tisíc MW.
Země sází i na decentralizovanou výrobu elektřiny, hlavně z biomasy.
Elektrárna cukrovaru v městě Deobanu (na snímku) vyrábí elektřinu ze spalování biomasy, tedy drtě z cukrové třtiny. Agregát dává 20 MW. To stačí pro provoz cukrovaru a zásobování zhruba pěti tisíc domácností v nejbližším okolí, které bylo před dokončením závodu loni v prosinci bez elektrického proudu. Strojovnu elektrárny dodala firma Škoda Power.

Na výročním zasedání The American Association for Advanced Science byla prezentována studie, podle níž jsou současné klimatické změny skutečně důsledkem působení lidské civilizace. Vědci z kalifornského Oceánografického institutu a z Lawrence Livermore National Laboratory totiž vytvořili dosud nejpřesnější klimatický model. Použili kombinaci několika dostupných počítačových modelů. Každý z nich s velkou mírou pravděpodobnosti přisuzuje pozorované oteplování lidskému působení, avšak jako důkaz neobstojí. Kombinace výstupů těchto modelů však již dostatečnou míru jistoty dává. Důkazem jsou simulace minulého vývoje klimatu a jejich soulad se skutečností.
Autoři studie tvrdí, že z mnoha důsledků oteplování bude nejakutnější rozpouštění ledovců a následná letní sucha v Jižní Americe a v západní Číně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů