Čtvrtek, 25. dubna 2024

Budějovice chtějí posílit své zdroje pitné vody

Budějovice chtějí posílit své zdroje pitné vody
Náklady na stavbu se budou pohybovat okolo 160 miliónů korun

České Budějovice, které jsou největšími odběrateli pitné vody z Jihočeské vodárenské soustavy, chtějí posílit vlastní zdroje pitné vody.
Náklady na realizaci záměru, schváleného městskými radními, se budou pohybovat na úrovni 160 až 170 miliónů korun.
"Město je závislé na dodávkách pitné vody z Římovské přehrady. Kdyby se cokoli stalo a vodu z Římova by nebylo možné odebírat, dostali bychom se do problémů, protože z vlastních zdrojů nebo zdrojů na území města dokážeme v současné době pokrýt celkovou spotřebu jen z necelých dvaceti procent," vysvětlil českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL).
Jako doplňkové zdroje pitné vody pro město dnes slouží pouze nedabylské prameniště a vrty v nemocnici. "Z tohoto důvodu jsme podpořili návrh na vybudování dvou nových vrtů, včetně úpravny vody a připojení na vodárenskou soustavu," konstatoval Tetter.
Podle náměstka primátora Tomáše Kubína (ODS) bude město na tuto akci žádat o dotaci ministerstvo zemědělství. Její výše však dosud není jasná. "Jsme ve fázi vyjednávání s ministerstvem financí, které peníze rozděluje. V každém případě by však šlo o prostředky v řádu desítek miliónů korun," uvedl Kubín a poznamenal, že rozdíl by město pokrylo z rozpočtu či investičního úvěru. Možná je ovšem rovněž kombinace všech tří zdrojů.
Martin Kalač, ředitel pro rozvoj společnosti 1. JVS, která je správcem vodohospodářského majetku pro rozvoj Právu řekl, že stavba může začít prakticky okamžitě po získání dotace.

Přípravné práce jsou před dokončením

"Všechny přípravné práce jsou před dokončením. Stačí vypsat výběrové řízení na dodavatele," konstatoval Kalač a dodal, že nový zdroj bude po dokončení schopen pokrýt celkovou spotřebu vody ve městě z jedné třetiny, což znamená, že spolu se stávajícími zdroji budou České Budějovice soběstačné v dodávkách v případě krizové situace z 50 procent.
Nové vrty by měly být umístěny poblíž městské čistírny odpadních vod (ČOV) v pásmu nad úrovní pětisetleté vody, tedy bezpečně chráněny před povodněmi. Provoz úpravny bude navíc možné energeticky zajistit z vlastní produkce ČOV.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů