Pátek, 29. března 2024

V Břasích hořelo na skládce Flóra

V Břasích hořelo na skládce Flóra

Břasy - Na skládce Flóra firmy Lidrone v Břasích se v úterý před šestou hodinou ranní sjeli profesionální hasiči z Radnic a jejich kolegové z dobrovolných sborů z Oseka, Radnic a Břas. Museli násilím otevřít vrata zajišťující vjezd, aby se dostali k požáru, který se rozhořel na ploše přibližně třicet krát osm metrů. Skládku musely rozhrabat bagry a hasiči v dýchací technice prolévali požářiště vodou.
"Na místo byla povolána také výjezdová skupina Školícího střediska a laboratoře Třemošná. Specialisté na místě nenaměřili žádné zvýšené koncentrace nebezpečných látek,"
informoval nás František Vaško, mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. O situaci byli informováni pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Rokycanech.
"Zmapovali jsme situaci na místě. Ze skládky vycházel světlý mírný kouř, žádné škodlivé látky jsme nenaměřili. Zprávu jsme postoupili České inspekci životního prostředí, do jejíž kompetence podobné události spadají," uvedl vedoucí odboru Ladislav Janík. Poslední hasiči odjeli ze skládky až po patnácté hodině. Požár, jehož příčinou bylo pravděpodobně samovznícení, se obešel beze škody.
"Na skládce hořelo už před týdnem a oheň se zřejmě obnovil. Tentokrát bagry odpad rozhrabaly, tak snad to bude v pořádku,"
doufá starosta obce Josef Straka. Vznícení si vysvětluje tím, že při posledním navyšování o další kazetu se do skládky mohl dostat vzduch, který podpořil uvnitř probíhající chemické procesy.
"Na skládku přijde ještě jedno, a to poslední, navýšení. Kapacitu odhaduji na tři, maximálně čtyři roky. Pak teprve nastanou problémy. Projekt na rekultivaci už je zpracován a počítá s 31 miliony korun," obává se starosta.

Zdroj: Rokycanský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů