Čtvrtek, 28. března 2024

Africké slony ohrožuje ilegální obchod

Africké slony ohrožuje ilegální obchod
Nizozemští celníci nevěřili svým očím. Když na amsterodamském letišti Schiphol před třemi týdny kontrolovali bedny, které byly dovezeny ze Zimbabwe, objevili uvnitř části těl osmi slonů afrických. Ilegální zásilka měla směřovat přes Německo do Portugalska, Španělska a Česka.
"Části sloních těl byly uloženy v soli. Domníváme se, že záměrem bylo sestavit celé slony s využitím nosných konstrukcí," řekla představitelka inspekce nizozemského ministerstva zemědělství Anita Douvenová. Spekuluje se proto o možném sběratelském motivu.

Sloni jsou chránění
Mezinárodní právo sice chrání ohrožené živočišné druhy, jako jsou sloni, avšak nelegální obchody pokračují. Podle ochránců přírody a expertů za to může poptávka v rozvinutých zemích.
Sloni jsou chráněni na základě Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES), která byla ratifikována 166 zeměmi. Potřeba rázných opatření vyvstala koncem 80. let. Za deset let tehdy počet slonů v Africe klesl z 1,2 miliónu na 600 tisíc. Pak přišel zákaz obchodování se slonovinou a sloní stáda přestala mizet ze savan a pralesů. CITES ale v posledních letech povolil několika africkým zemím omezeně se slonovinou obchodovat. Ochránci přírody z organizace Mezinárodní fond pro blaho zvířat (IFAW) tvrdí, že to umožní, aby nelegální obchody kvetly jinde.
Podle IFAW zabavení zásilky v Amsterodamu je dalším dokladem toho, že nelegální obchod s částmi sloních těl je rozšířený. IFAW loni zjistil, že například ve Velké Británii a na internetu se nabízejí tisíce předmětů ze slonoviny bez řádné dokumentace. "Je to smutné, ale tento typ zločinu bude přetrvávat, dokud spotřebitelé budou ochotni zaplatit za takové produkty vysoké ceny," řekl Marcel Bertsch z IFAW. Obchody jsou to obrovské. Interpol odhadl roční objem nelegálních obchodů se zvířaty a produkty z nich na deset miliard dolarů.

ČR o obchodech moc neví
Pašování slonoviny či částí sloních těl do ČR či přes ni je velmi neobvyklé, tvrdí české úřady. "Nevím ani o jednom případu," řekl HN policista Vratislav Hanl, který se problematikou zabývá na Policejním prezídiu. Obchodování s ohroženými druhy je přitom trestným činem, jen když se prokáže nepovolený obchod či přeprava více než 50 exemplářů. "Pachatelé nejsou hloupí, postupují tak, že neporušují normy trestního práva," uvedl Hanl.
"Přirovnáváme to k obchodu s drogami. Je to vysoce organizovaná záležitost. Je to pácháno přes několik osob. Více než 50 exemplářů nepřepravuje jedna osoba, ale několik, a těm pak podle zákona hrozí jen potrestání za přestupek," uvedl Hanl.
Takovými přestupky i správními delikty podnikatelských subjektů se zabývá Česká inspekce životního prostředí. Ta loni řešila 144 porušení zákona o obchodování s ohroženými druhy. Inspekce ví jen o málo případech pašování slonoviny či sloních těl. "Loni byl jeden případ. Šlo o vyřezávaný kel, který přivezl turista. Ještě to není uzavřeno, řeší to policie," řekla HN mluvčí inspekce Eva Rolečková.
Dalším kontrolním orgánem CITES je celní správa. Ani ta o pašování částí sloních těl neví."Prošli jsme naši evidenci do roku 1996 a takové případy jsme neobjevili. Zachytili jsme ale výrobky ze slonoviny, například sošky," uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.Celníci loni odhalili 22 pokusů o nelegální přepravu živočichů a rostlin. "Šlo o zhruba 190 plazů, 32 ptáků, deset rostlin, 34 suvenýrů a 29 kilogramů potravinových přípravků," dodal.

Sloni v Africe
jsou největšími zvířaty žijícími na suché zemi, samci měří asi tři metry a váží až 6000 kilogramů
za posledních 30 let se jejich počet snížil z 1,2 miliónu na 400 až 660 tisíc
podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES)
patří mezi ohrožené druhy
ohrožují je pytláci a ztráta přirozeného životního prostředí
zákaz obchodování se slonovinou platí od roku 1990, avšak pytláctví v některých zemích přetrvává
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů