Čtvrtek, 28. března 2024

Hybridní auta míří i do Evropy

Hybridní auta míří i do Evropy
Auta s ekologičtějším a úspornějším pohonem sice patří spíše k výjimkám na 75. mezinárodním ženevské autosalónu, ale stala se podle BBC středem pozornosti návštěvníků.
Japonský výrobce Toyota vystavuje v Ženevě nový model luxusního sportovního užitkového vozu Lexus RX400, který je vybaven tzv. hybridním pohonem. Dva synergické motory, benzínový a elektrický, zajišťují úsporný provoz. Toto auto by se mělo objevit i na evropském trhu letos v červnu. Toyota představuje i nový model v Americe oblíbeného vozu Prius.
S novinkou se v Ženevě prezentuje i Volkswagen. Jde o nový Golf Bifuel, jehož pohon zajišťuje benzín a zemní plyn.
Nejprogresívnější řešení ekologického pohonu nabízí japonská Honda. Vystavený model FCX je poháněn elektrickým motorem na bázi vodíku.
Největší světový výrobce aut General Motors, který teprve dohání v hybridech japonskou Toyotu, Hondu a americký Ford, vystavuje velmi elegantní model Sequel, jehož motor je rovněž poháněn vodíkovými články. Laurent Aebi, technický specialista automobilky Honda, prohlásil, že "naftové motory a hybridní vozy jsou jen přechodnou fází, vše směřuje k vodíkovým článkům nebo ekologicky čistým elektrickým vozům".
Dodal, že "diesel je populární v Evropě, ale je to krátkodobý trend. Dávám mu tak deset let. A po něm budou mít přednost hybridy". Zřejmě čtvrtým výrobcem hybridních aut bude japonská automobilka Nissan. Její šéf Carlos Ghosn dal neochotně zelenou plánované výrobě hybridní verze sedanu Altima, ten by se však měl objevit na americkém trhu teprve v příštím roce.
Ghosn vyjádřil nechuť k tomuto typu pohonu tvrzením, že z obchodního hlediska nejde o dobrý projekt, neboť "hodnota je nižší než náklady". Nissan převezme technologii Toyoty. Hybridy slibují i GM a Chrysler.
Většina velkých světových automobilek pracuje na různých pokročilých technologiích. Jak na 75. autosalónu řekl Yves Dubreil, viceprezident firmy Renault, "každý výrobce aut musí být připraven a hledat řešení pro případ jakékoli politické, ekonomické nebo ekologické krize".
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů