Pátek, 29. března 2024

Dohoda o pozemcích pro automobilku Kia

Dohoda o pozemcích pro automobilku Kia
Až rok poté, co korejská automobilka Kia oznámila, že vybuduje svoji novou továrnu u slovenské Žiliny, spěje definitivně ke konci spor o desítky hektarů půdy, které zatím nechtěli jejich majitelé na stavbu továrny prodat.
Slovenský pozemkový fond, zástupci vlastníků neprodaných pozemků a společnost Žilina Invest, která zajišťuje přípravu pozemků pro automobilku, se totiž v pátek definitivně dohodli na výměně pozemků potřebných pro výstavbu továrny za jinou půdu. Vlastníkům pozemků u Žiliny podle dohody zaplatí zatím utajení slovenští podnikatelé 350 korun za metr čtvereční a odkoupené pozemky pak vymění se státem za jiné v okolí Banské Bystrici. Stát nabízel majitelům neprodaných necelých šedesáti hektarů pozemků 140 korun za metr čtvereční, a ti proto půdu odmítali prodat. "Dohodu předložíme vládě, která o ní bude ve středu jednat. Když ji schválí, tak hned začneme podepisovat smlouvy a pozemky vyměníme," uvedl jednatel společnosti Žilina Invest Juraj Čermák.
Termín dohody o pozemích pro automobilku Kia i jejího dodavatele, firmu Hyundai Mobis, se přitom několikrát posunoval, původně měly být k dispozici už loni na podzim. Slovenská vláda nakonec pro neústupnost majitelů neprodaných pozemků rozhodla o vyvlastnění půdy, to však stále blokují žaloby a odvolání jednotlivých účastníků vyvlastňovacího řízení. V případě, že vláda odsouhlasí výměnu pozemků, se proces vyvlastňování zastaví.
Výstavba automobilky provází i další problémy. Vláda se ve smlouvě s automobilkou zavázala, že do konce roku 2006 dostaví dálnici z Bratislavy do Žiliny. Její výstavbu však brzdí spory s obyvateli a ekology o úsek v okolí Považské Bystrice, Tam má dálnice procházet středem města, to ale provází protesty, a to ohrožuje termín dostavby čtyřicetikilometrového úseku dálnice.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů