Sobota, 20. dubna 2024

Rybáři dostanou povolení střílet volavky

Rybáři dostanou povolení střílet volavky
Na potoce Loučka tito ptáci likvidují až 90 procent populace pstruha * Škody jsou 300 tisíc korun ročně

Odstřel omezeného počtu volavek popelavých v chráněné rybí oblasti Loučka chce povolit meziříčská radnice. Reaguje tak na žádost Českého rybářského svazu, jehož zástupci tvrdí, že jim tito ptáci způsobují statisícové škody.

Rybáři mohou letos střílet na Vsetínsku také chráněné kormorány, jejichž hejna se začala usazovat v povodí řeky Bečvy.
"Požádali jsme o regulaci stavu volavek popelavých na třináct kilometrů dlouhém potoce Loučka, kde máme líheň," uvedl hospodář místní organizace rybářů Zdeněk Blinka. "Volavky tam likvidují až 90 procent populace pstruha potočního. Celkové škody, které působí na námi obhospodařovaných vodních tocích, odhadujeme na 300 tisíc korun ročně," tvrdí hospodář. S regulovaným odstřelem volavek souhlasí také meziříčští ochránci přírody.
"Nemohli jsme se s rybáři shodnout na odhadu početního stavu volavek ve zdejší oblasti," připustil ornitolog Miroslav Dvorský. "Uznali jsme však, že v chráněné rybí oblasti mohou působit značné škody na rybách, které bychom zde také rádi zachovali," dodal.
Účastníci jednání se dohodli, že rybáři požádají myslivce hospodařící v dané oblasti, aby volavky na toku Loučka průběžně plašili. Pokud se opatření mine účinkem, mohou od poloviny července do poloviny března 2006 provést odstřel omezeného množství těchto vodních ptáků, kteří nepatří mezi zvláště chráněné druhy živočichů. "Jednalo by se o šest z přibližně 11 až 12 volavek, které na tomto území evidujeme," zdůraznil Dvorský.
"Rozhodnutí, že mohou rybáři plašit volavky střelbou, vydáme do konce března. Povolení k případnému odstřelu o měsíc později," řekl vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu ve Valašském Meziříčí Rostislav Frydrych. "Povolení se zatím nebude týkat řeky Bečvy a jejích přítoků," upřesnil Frydrych.
Větší škody než volavky způsobují rybářům na Vsetínsku kormoráni, jejichž hejna čítají i dvě stě ptáků. U řeky Bečvy se však zdržují pouze v období tahu, na podzim a na jaře. Od počátku ledna zatím myslivci zastřelili dvanáct kormoránů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů