Čtvrtek, 28. března 2024

Somálci bojují s toxickým odpadem

Somálci bojují s toxickým odpadem
Lidé na pobřeží Somálska začínají trpět nemocemi a umírají. Podle OSN za to může toxický odpad, který firmy a státy v této africké zemi nelegálně odkládají. Nikdo jim v tom nebrání, protože Somálsko už skoro patnáct let postrádá jakoukoli ústřední vládu.
"Zdá se, že vlny tsunami rozbily kontejnery a zanesly jedovatý odpad do vesnic," řekl stanici BBC mluvčí Programu OSN pro životní prostředí Nick Nuttal.
Radioaktivní chemikálie, těžké kovy, zdravotnický odpad - to vše po tsunami ohrožuje vesničany. Trpí krvácením, kožními nemocemi, vyskytují se případy náhlého úmrtí po vdechnutí jedovatých látek.
"Současná situace je velmi vážným rizikem pro Somálsko i celý subregion východní Afriky," říká se ve zprávě OSN. Radioaktivní látky mohou vážně poškodit zemědělskou půdu, podzemní vody i rybářské oblasti na mnoho let.
Somálské pobřeží bylo dlouho využíváno jako skládka jaderného a jiného nebezpečného odpadu. Místní vůdci získávali velké částky například od švýcarských či italských firem, které vyhazovaly odpad na pláže ve špatně zajištěných kontejnerech. "Za tunu platily přibližně osm dolarů, zatímco v Evropě by vyšla likvidace odpadu až na tisíc dolarů," řekl britskému deníku Times somálský odborník Abdulláhi Muhamed, který nyní působí ve Švédsku.
Prozatímní somálská vláda nyní požaduje, aby jí svět pomohl s vyšetřováním a likvidací následků této katastrofy. Světová organizace však kvůli bezpečnostními riziku nechce do oblasti své lidi posílat.
Toxický odpad byl do Somálska poprvé vyvezen na konci 80. let. Černý obchod výrazně zesílil během občanské války po svržení diktátora Siada Barreho v roce 1991. Kvůli násilnostem se obvinění nikdy nevyšetřila.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů