Středa, 24. dubna 2024

Ovzduší ve městě pohlídají čichači

Ovzduší ve městě pohlídají čichači

Nos jako zbraň! V Krásnu, městské části Valašského Meziříčí, se rozhodli zatočit se zápachem, kterým tu místní obtěžuje zdejší slévárna. Radnice se rozhodla, že stav ovzduší tu budou kontrolovat profesionální čichači!

FotoZa Krásno krásnější - to je název občanského sdružení, které už řadu let bojuje proti místní slévárně. Právě ona je prý zdrojem zápachu a polétavého prachu. "Zápach připomíná síru a špatně spalované uhlí," uvedl za sdružení Jan Camfrla.

Proto se radnice rozhodla provést kontrolu na vlastní náklady. Do měření chce zapojit profesionální čichače, jejichž hlavním nástrojem je vlastní nos!

O jejich nasazení už jednají se Zdravotním ústavem v Ostravě. A jak vlastně čichači, kteří své uplatnění nacházejí především u výrobců parfémů, budou v Krásně pracovat?

"Zkoumaný vzduch se odebere do speciálních vaků. Čichač vždy dvě vteřiny nasává testovaný vzduch z vaku a pak dvě vteřiny čistý vzduch. To celé desetkrát. Výsledek písemně zaznamená. V den měření nesmí používat žádné parfémy ani deodoranty," přiblížil neobvyklou specializaci Jiří Bílek, vedoucí chemické laboratoře Zdravotního ústavu.

Čichače doplní i chemické analýzy. Den kontrol bude přísně tajný! "To aby výsledky byly věrným obrazem skutečnosti. Měření se uskuteční až po topné sezóně," uvedla místostarostka Dagmar Lacinová.

Hygienici v dané lokalitě testují stav ovzduší pravidelně. Lidé ale poukazovali na to, že podnik o termínech měření ví dopředu a vždy se sledovaným podmínkám přizpůsobí.

Zdroj: Blesk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů