Pátek, 19. dubna 2024

Strach z jarních povodní sílí

Strach z jarních povodní sílí
Strach z tání obrovského množství sněhu, který leží v Krušných horách, v posledních dnech sílí. Začínají se proto vyprazdňovat přehrady a nádrže a scházejí se povodňové štáby. Zasedala i krajská povodňová komise, zatím prý ale nebezpečí nehrozí.

Podle meteorologů zatím velké tání, které by mohlo vyvolat povodně, nehrozí. Přesto se v pátek sešli členové povodňové komise Ústeckého kraje, aby vyzvala obce k ostražitosti a k bezpečnostním opatřením. „Informace o hrozbě povodní mne znepokojují, po zkušenostech z roku 2002 chci vědět v předstihu, na co máme být v kraji připraveni,“ řekl Jiří Šulc. Před rizikem varovalo Ministerstvo zemědělství, které doporučilo vyprázdnit přehrady – v pondělí tak začne výrazně odpouštět nechranická přehrada. Podle předpovědí by totiž hladiny řek mohly začít stoupat už v úterý.
Jak informovala krajská mluvčí Romana Žatecká, zástupci Povodí Labe a Povodí Ohře tvrdí, že žádné katastrofální záplavy nehrozí, pokud nepřijdou nečekaně silné srážky. „Vodní toky i přehradní nádrže jsou připraveny, prohrábky koryt dokončeny tak, aby koryta byla průchodná,“ informovala Žatecká.
„Vyzvali jsme povodňové komise obcí, aby neprodleně provedly prohlídky na drobných vodních tocích a v oblastech s nebezpečím ledových jevů. To se týká zejména horských oblastí Krušných hor,“ řekl Jiří Šulc. „Je důležité, aby koryta místních toků byla volná, aby v nich nebyl nanesený nepořádek. Je třeba být připraven na nebezpečí ledů či silných dešťových srážek,“ dodal hejtman.
Stavy řek můžete sledovat na webu www.povodi.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů