Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americký Senát vyjádřil souhlas s otevřením arktické přírodní rezervace na Aljašce pro těžbu ropy. Návrh prošel nejtěsnějším poměrem hlasů 51:49 a znamená velké vítězství pro prezidenta Bushe. Využití ropných nalezišť v aljašské divočině je součástí jeho energetické politiky. Aby se republikáni vyhnuli obstrukcím demokratů, kteří se zrušením zákazu těžby nesouhlasili, připojili ho k návrhu rozpočtu na příští rok. Bílý dům obhajuje těžbu na Aljašce tím, že sníží závislost na ropě z Blízkého východu. Mnozí odborníci to ovšem zpochybňují, neboť o velikosti tamních zásob panují pochybnosti. Ekologové se zase obávají zničení tamního ekosystému.

Autogramiada autorky knihy „Zivot s povodnemi“ Lenky Danhelove (732 377 054) se uskutecni dne 23.3.2005 od 16.00 hodin v Kulturnim centru Zahrada, Praha 11, Malenicka 1784. Atmosferu zprijemni koncert skupiny Kakofon.

Česká vláda včera v Bruselu dokazovala, že její alokační plán, který počítá s rozdělením povolenek na emise skleníkových plynů v objemu 107,5 miliónu tun, odpovídá reálnému výhledu vývoje české průmyslové výroby a není nadsazený. Evropská komise minulý týden doporučila, aby plán byl seškrtán o 17 miliónů tun; o tolik povolenek méně by bylo rozděleno mezi české podniky.
"Vysvětlili jsme, jak jsme k našim číslům dospěli, a oni vysvětlili, jak došli ke svým datům. Domluvili jsme se, že v příštích dvou týdnech budeme intenzívně pracovat, abychom si to vyjasnili. Pak se opět sejdeme," vyložil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.
Připustil, že ministerstvo životního prostředí původně skutečně operovalo s čísly kolem 90 miliónů tun emisí. Posléze však získala ČR přesnější data, zjistila vyšší dynamiku průmyslové výroby a vzala ji v úvahu. Konečná projekce se ustálila na 107,5 miliónu tun.
"Diskuse by neměla být o výchozích datech, která jsou jasná, ale o tom, jak velký bude v Česku růst průmyslu. Tam se asi střetneme," předpověděl Pecina.

Na příští středu jsou do Vrchlabí svoláváni zemědělci, kteří hospodaří na území Krkonošského národního parku. Dozvědí se aktuální informace o možnosti získání finančních dotací od ministerstva životního prostředí.
"Chceme se zemědělci prodiskutovat jejich problémy a zároveň je seznámit s našimi představami o tom, jak by se mělo na území parku hospodařit, včetně aktuálních informací o dotacích z Programu péče o krajinu," řekla organizátorka setkání Alena Moravcová.
Setkání se uskuteční ve středu od 14.30 hodin v budově Správy KRNAP ve Vrchlabí.

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Příroda Rožnovska: takový název nese fotografická publikace, kterou v minulých dnech vydali za přispění města Rožnova pod Radhoštěm členové místního Českého svazu ochránců přírody.
Ochránci přírody sbírali informace a materiály na novou publikaci několik let. " Pro Rožnov je to důležitá kniha, dodnes se žádná podobná publikace neobjevila. Publikace shrnuje více než dvacetiletý průzkum a zápisky přátel, kteří se chtějí o krásu místní přírody podělit," představil knihu rožnovský místostarosta František Šulgan, který je zároveň jejím spoluautorem. Poukazuje na to, že na nové publikaci pracoval ve svém osobním volnu. " Bral jsem si na to dovolenou, to jen aby si někdo nemyslel, že jsem zanedbával svou práci na radnici," směje se místostarosta. Publikace Příroda Rožnovska má šedesát stran, na vydání se šedesáti tisíci podílel Rožnov pod Radhoštěm a dvaceti tisíci korunami správa CHKO Beskydy, která poskytla také odbornou spolupráci při její přípravě. " Žádali jsme o dotaci i Zlínský kraj, nedostali jsme ale bohužel nic," podotkl Šulgan. Samotná kniha je neprodejná, bude ale k dostání na rožnovských školách a v knihovně. Zájemci pak obdrží publikaci zdarma také na městském úřadě.

Bělá pod Bezdězem Starostka města Bělá pod Bezdězem Daniela Vernerová jednala se zástupcem Státního fondu životního prostředí o navýšení dotace pro ekologickou stavbu rybníka Slon. "Na rybníku se momentálně upravují břehy a vzhledem k dobrým klimatickým podmínkám se pracuje i na hrázi. V pondělí 21. března je na programu další kontrolní den," řekla starostka města.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů