Čtvrtek, 28. března 2024

Z Vaňkovky vzniklo nákupní centrum

Z Vaňkovky vzniklo nákupní centrum
Místo obvyklé cesty kolem uzavřených a zchátralých budov se ve středu ráno vydají lidé v Brně poprvé do areálu bývalé továrny Vaňkovka nedaleko centra města za nákupy.
Památkově chráněná továrna z 19. století se totiž změnila z velké části na obří nákupní pasáž se sto třiceti obchody a restauracemi. Jde o jeden z prvních a největších dokončených projektů přestavby starých průmyslových areálů - takzvaných brownfields - v tuzemsku.
Starých průmyslových areálů, které nikdo nevyužívá nebo jsou zchátralé, jsou po celé zemi stovky, jejich regenerace však přijde na miliardy korun. Investoři navíc dávají spíše přednost budování nových obchodních center a průmyslových podniků na zelené louce, neboť obnovu komplikují a prodražují hlavně staré ekologické zátěže. CzechInvest nyní eviduje několik projektů regenerace starých průmyslových areálů, na kterých se už pracuje.
"Pokračuje realizace prvního velkého projektu regenerace, tou je přeměna bývalého vojenského letiště v Žatci na strategickou průmyslovou zónu Triangle. Dalšími projekty, které byly podpořeny z programu Regenerace průmyslových zón, je obnova deseti hektarů bývalého cukrovaru v Lovosicích a sto padesáti hektarů areálu Škody Plzeň, tam jde o pilotní projekt regenerace brownfieldu soukromou společností," uvedla Jana Studničková z CzechInvestu.
Projekty nového využití průmyslových areálů nyní tvoří většinu projektů, na které stát a Evropská unie přispívají v rámci programu Reality a státní podpory rozvoje průmyslových zón v zemi. Podmínkou pro získání až sta procent peněz na regeneraci území ale je, aby areál nesloužil pro logistiku, bydlení, obchod, zábavu nebo sport.
"Důležité je, že všechny výše zmíněné programy lze využít pouze pro účely zpracovatelského průmyslu, strategických služeb a výzkumu a vývoje," uvedla Studničková. Ve Zlíně tak například v továrním areálu postaveném podnikatelskou rodinou Baťů bude fungovat centrum zaměřené na inovační firmy.
Přestavbu Vaňkovky, o jejíž obnovu se brněnští politici a odborníci přeli přes deset let, financovala německá společnost ECE. Přestavba na nákupní centrum ale vyvolala protesty části brněnských odborníků a architektů. ECE do nákupního centra s více jak třiceti sedmi tisíci metry čtverečními investovala přes tři a půl miliardy korun - jde o největší maloobchodní projekt ve městě. ECE přitom vycházela ze svých zkušeností z podobných akcí, firma například stavěla obchodní areál na Postupimském náměstí v Berlíně a má za sebou přestavbu nádraží v Lipsku. Nyní pracuje na projektech v Polsku nebo Maďarsku.
Společnost počítá s tím, že Vaňkovka bude spádovým místem pro více než jeden milión zákazníků. Část bývalé továrny už bude od středy také sloužit kultuře a neziskovým organizacím.
CzechInvest také na základě studie britské společnosti Parsons Brinckerhoff na severu Čech a Moravy sestavil databázi více než sedmi set brownfieldů. "Vybrali jsme pět ukázkových lokalit, které by mohly posloužit jako ukázkové projekty," řekla Studničková.


Brownfields v Česku
Zahájené projekty
Přeměna vojenského letiště v Žatci na průmyslovou zónu
Obnova bývalého cukrovaru v Lovosicích
Přestavba areálu Škody Plzeň
Demonstrační projekty
Důl František, bývalá těžební lokalita východně od Ostravy
Nad Porubkou, zchátralá oblast na předměstí Ostravy
Vagónka Thrall, již nepoužívaná část továrny ve Studénce
Bývalá tlaková plynárna na předměstí Ústí nad Labem
Někdejší vojenská kasárna a depo v Podbořanech
Zdroj: CzechInvest
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů