Pátek, 29. března 2024

Péče o krajinu přináší i příležitosti

Péče o krajinu přináší i příležitosti

Takzvané Zásady správné zemědělské praxe nařizují hospodařit způsobem šetrným k přírodě. Na první pohled to pro zemědělce znamená omezení. Uplatňování Zásad ale může přinést také podnikatelské příležitosti.

PETR HAVEL
autor je agrární analytik

Objem sněhu na českých horách na začátku letošního jara několikanásobně překračuje záchytnou kapacitu tuzemských vodních nádrží. Tající sníh opět hrozil povodněmi. Při debatách o systémové prevenci proti záplavám se často hovoří o potřebě celkové péče o krajinu. V tom mohou hrát významnou roli právě zemědělci.

ZADRŽET VODU
"Největší potenciál při schopnosti české krajiny zadržovat vodu má kvalitní péče o krajinu," řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek u příležitosti Světového dne vody, který připadá na 22. března. S tím souhlasí i ministr zemědělství Jaroslav Palas. V poslední době několikrát zdůraznil, že zemědělci by měli věnovat větší pozornost například zatravňování pozemků, především v oblastech s nevýhodnými podmínkami k intenzivnímu hospodaření.
Česko má podle Palase jedno z největších zornění v rámci Evropské unie - jde o více než 70 procent zemědělské půdy. To v praxi znamená větší rizika větrné nebo vodní eroze a zároveň malý potenciál krajiny zadržovat vodu.
To má pak dopady na celou společnost. Snížená schopnost krajiny jímat vodu znamená rizika povodní, případně sucha. Větrná eroze zase způsobuje ztráty majitelům pozemků - z jednoho hektaru se v některých územích Česka ztrácí ročně až jedna tuna zeminy.

DOČASNÁ ODMĚNA ZA PROSPĚŠNÉ PODNIKÁNÍ
Zásady správné zemědělské praxe jsou závazným dokumentem, vydaným ministerstvem zemědělství. V současné době se podnikatelé musí řídit národními zásadami, od roku 2007 ale v praxi budou muset dodržovat i celkem 18 tvrdších norem Evropské unie. Nedodržování předpisů bude důvodem k odejmutí zemědělských dotací.
Unie se v současné době řídí principem, že za určité podnikatelské omezení náleží zemědělci kompenzace. Mnoho podnikatelů to pochopilo nejen jako motivaci k větší diverzifikaci zemědělských činností, ale i jako šanci k velmi dobrému byznysu. Jenže dosavadní princip se má změnit. "Za změnu hospodaření žádoucím směrem už zemědělec nedostane odměnu, ale naopak: při nedodržování Zásad ho čekají sankce," tvrdí náměstek ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha. Vše je zatím ve fázi diskuzí v unijních institucích, takže jde o otázku spíše několika let.

NEJEN VODA JE DOBROU INVESTICÍ
Vhodnou investiční příležitost pro podnikatele představují zejména činnosti a zakázky týkající se stabilizace vodního režimu v České republice a zvyšování kvality vod, hlavně povrchových. Podle ministra Palase jde o jednu z priorit dotační politiky rezortu, čemuž odpovídá řada podpor od státu i Evropské unie. Shoda v tomto případě panuje napříč politickým spektrem. I stínový ministr zemědělství za ODS Jiří Papež je přesvědčen: "Má-li stát zájem o údržbu krajiny, musí na tyto účely vydávat finanční prostředky, což se děje a dít bude nadále. Musí to prostě být dobrá podnikatelská příležitost," zdůrazňuje Papež.
Nejde ale jen o vodu. Stát již v současné době podporuje například výsadbu rychle rostoucích bylin a dřevin, ekologické zemědělství nebo zatravňování pozemků. Podle dosavadních ohlasů řady zemědělců však zmíněná podpora zatravňování zatím není finančně dostatečně motivující, neboť je vázána na celou řadu znesnadňujících podmínek. Palas proto nevylučuje, že se ekonomická motivace podnikatelů zvýší, pokud nám změny schválí Evropská unie.


PENÍZE DO VODY
Žádosti o podporu projektů týkající se vod lze podávat v rámci programu Infrastruktura na Státním fondu životního prostředí. Zatím proběhla dvě kola příjmů žádostí. Podle statistik se nejvíce z nich týkalo obnovy environmentálních funkcí území, což v praxi mimo jiné znamená i stabilizaci a zvyšování kvality vod. Jednalo se například o revitalizaci vodních toků, obnovy retenčních nádrží či odstraňování migračních bariér pro volně žijící živočichy. Vyhlášení třetího kola výzev předpokládá fond na počátku letošního druhého pololetí. Předmětem žádostí by mělo být zlepšování infrastruktury ve vodním hospodářství. Pro oblast životního prostředí počítá program Infrastruktura pro léta 2004 až 2006 se 142 miliony eur. Zatím se rozdělilo 63,9 milionu eur.

Zdroj: Profit

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů