Čtvrtek, 28. března 2024

Stonava chce topit teplem z nitra země

Stonava chce topit teplem z nitra země
Radní Stonavy na Karvinsku chtějí nabídnout obyvatelům obce, aby k vytápění svých rodinných domů využili tepla z nitra země. V České republice by šlo zřejmě o neobvyklý projekt, který by hromadně používal alternativní vytápění.
Podle starosty Ondřeje Febra (USDEU) už touto osvědčenou technologii topí na radnici, čímž ročně ušetří desetitisíce korun. Nyní se ji chystají využít pro vytápění místního kostela sv. Maří Magdalény. Poté, co se jim podaří nápad faráře zrealizovat, chtějí nabídnout netradiční vytápění majitelům rodinných domů.
Domácnosti by mohly díky němu ušetřit ročně i deset tisíc korun, protože provoz je výrazně levnější než klasické topení plynem, elektřinou nebo tuhými palivy. "Při ekologickém vytápění máte nárok na výrazně levnější odběr elektrické energie," poznamenal starosta.
Teplo se ze země dostává pomocí tepelného čerpadla a soustavou trubek z hloubky přibližně 80 až 120 metrů. Dá se zpracovat na 40 až 50 stupňů. Potom se rozvádí do radiátorů. Překážkou je vysoká investice. Pořízení technologie není levnou záležitostí. Přijde na 350 až 400 tisíc korun. "Státní fond životního prostředí však nabízí možnost získání dotace na toto ekologické vytápění. Dotace může dělat až 30 procent celkových investičních nákladů, nejvýše sto tisíc korun," vypočítal Feber.
Vytápění rodinných domů pomocí tepelných čerpadel z nitra země chtějí začít nabízet obyvatelům obce v nejbližší době. "Chceme lidem tuto technologii nejdříve přiblížit. Potom jim pomůžeme v získání státní dotace na její pořízení," poznamenal.
Mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Králová nepamatuje, že by některá obec prosazovala tento alternativní způsob vytápění takto hromadně. "Určitě jde o zajímavý nápad," podotkla Králová. Potvrdila, že fond má připravený program na poskytování dotací pro tento způsob topení.
Starosta očekává, že návštěvníci stonavského kostela uvítají vytápění už příští zimu. "Když například v kostele zpíval korejský soubor, tak velká zima kazila zážitek. Bude báječné, až budou všichni návštěvníci koncertu sedět na vyhřívaných lavicích," podotkl.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů