Středa, 17. dubna 2024

Zemetrasenie spôsobil geologický tlak

Zemetrasenie spôsobil geologický tlak

Silné podmorské zemetrasenie pri Sumatre, ktoré zabilo v Indonézii stovky ľudí, bolo dôsledkom zvýšeného geologického tlaku vyvolaného megaotrasom z 26. decembra, spojeného so zničujúcou vlnou cunami v južnej Ázii.

Vyhlásili seizmológovia a zároveň varovali, že skôr či neskôr v oblasti dôjde k tretiemu veľkému zemetraseniu.

Pondelkový otras s magnitudom 8,7 mal centrum 160 kilometrov juhovýchodne od epicentra decembrového zemetrasenia s magnitudom 9,O pri severnom pobreží Sumatry. Podľa Geoscience Australia prvé zemetrasenie bolo dva- až štyrikrát väčšie.

Podobne ako na Vianoce aj u pondelkového otrasu išlo o vertikálne zemetrasenie, pri ktorom sa čas oceánskeho dna posunie nahor tlakom jednej tektonickej dosky tlačiacej sa pod druhú.

"Zdá sa, že išlo o rovnaké rozhranie, kde sa austrálska doska posúva pod sumatrianskú," povedal seizmológ Geoscience Australia Phil Cumins agentúre Reuters.

Seizmológovia dlhšie varovali pred druhým zemetrasením pri Sumatre v dôsledku zvýšeného geologického napätia vyvolaného decembrovým otrasom.

Podľa indonézskeho centra pre katastrofy asi tisícka ľudí zahynula na ostrove Nias pri západnom pobreží severnej Sumatry, ktorý pondelkové zemetrasenie - od roku 1900 jedno z ôsmich najsilnejších na svete - zasiahlo plnou silou. Podľa indonézskeho viceprezidenta počet mŕtvych môže dosiahnuť 2000.

Cummins dodal, že treba očakávať tretie zemetrasenie, keďže po ostatnom otrase sa úrovne geologického tlaku ešte zvýšia.

"Existuje možnosť, že ďalší segment smerom na juhovýchod môže prasknúť skôr, ako sme očakávali," povedal. "Čas však nedokážeme predpovedať. Skôr ako o 100 rokov to môže byť o 20 alebo 50 rokov," povedal seizmológ, ale dodal, že k zemetraseniu môže dôjsť v priebehu troch mesiacov.

Decembrové zemetrasenie vyvolalo vlnu tsunami, ktorá zasiahla 13 krajín na brehoch Indického oceánu a zabilo takmer 300.000 ľudí. Obe zemetrasenia boli plytké, čo zvýšilo pravdepodobnosť tsunami.

Na austrálskych Kokosových ostrovoch dnes zaznamenali malú tsunami vysokú desať centimetrov, po ktorej nasledovala 25-centimetrová. Po decembrovom zemetrasení tam bola tsunami vysoká 33 centimetrov.

Podľa expertov citovaných BBC príčinou menších vĺn mohla byť skutočnosť, že pondelkové zemetrasenie neuvoľnilo dostatok energie, aby spôsobilo posun na morskom dne. Okrem toho bolo ohnisko otrasov hlbšie ako v decembri.

"Vo všeobecnosti, tsunami sa vytvára, keď dôjde k veľkému presunu vody vertikálnym smerom. Je pravdepodobné, že teraz nedošlo ani zďaleka k takému veľkému presunu ako 26. decembra," povedal BBC Greg Romano z amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru.

Podľa prvých náznakov malo pondelkové zemetrasenie ohnisko asi o 30 kilometrov hlbšie ako to vianočné.

Zdroj: Pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů