Sobota, 20. dubna 2024

Zákon pomůže zelené energii

Zákon pomůže zelené energii
V Česku by se za pár let mělo vyrábět výrazně více elektřiny ve větrných elektrárnách nebo ve spalovnách na biomasu. Zároveň však elektřina mírně podraží.
Senát totiž včera po dvouhodinovém bouřlivém jednání schválil zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Předloha má pomoci k tomu, aby se v roce 2010 vyrábělo v Česku osm procent elektrické energie v obnovitelných zdrojích, dnes to jsou asi tři procenta. K tomuto cíli se zavázala vláda Evropské unii.
"Krásnější dárek k demisi jsem si nemohl přát," komentoval rozhodnutí Senátu odstupující ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Podle ekologického Hnutí Duha zajistí zákon, že se do pěti let sníží exhalace oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu, o čtyři milióny tun ročně. To je téměř tolik emisí, kolik vypustí všechna nákladní auta v zemi za rok. Kritici ovšem vyčítají zákonu, že se kvůli němu zvýší cena elektřiny. Výroba energie v obnovitelných zdrojích je totiž dražší než například v uhelných elektrárnách.
"Rád jsem slyšel, jak svým vnukům zajišťujeme, že budou ročně platit o jeden až tři tisíce korun víc za energii. To jim skutečně tímto zákonem zajišťujeme," varoval senátor Jaroslav Kubera z ODS.
Martin Bursík, spoluautor zákona, ovšem tvrdí, že každý občan zaplatí maximálně dvě stě korun za rok. Senátor Martin Mejstřík (Cesta změny) uvedl, že cena elektřiny z uhlí neobsahuje dopady na životní prostředí.
"Výroba elektrické energie z klasických fosilních paliv je neekologická, je drahá, protože poškozuje životní prostředí. Pan senátor Kubera, který na severu bydlí, by o tom mohl vyprávět. Jsou to miliardové položky, které musíme zpětně do toho prostředí vložit, ale tyto položky nejsou v ceně elektrické energie započítány, takže kdybyste je připočetli, dostanete se na cenu, kterou jakoby dotujeme "čistou" energii," poznamenal Mejstřík.
Včera schválený zákon počítá s tím, že si výrobci ekologické elektřiny budou moci vybrat: buď požádají, aby veškerá jejich produkce byla vykoupena za pevné a každoročně jen mírně upravované ceny, anebo budou elektřinu prodávat za tržní ceny a od státu budou žádat dotaci na dorovnání nákladů a přiměřeného zisku. V obou případech by tak měli dostat patnáctiletou záruku na návratnost investice.
"Dlouhodobé stabilní podnikatelské prostředí otevře zájemcům o obnovitelné zdroje dveře do bank pro úvěry," věří Bursík, podle jehož odhadu by do pěti let měly firmy investovat do výroby "zelené" elektřiny bezmála padesát miliard korun.
Například Plzeňská teplárenská už po schválení předlohy ve sněmovně oznámila, že investuje do pořízení kotle na spalování biomasy za sedm set miliónů korun. Právě biomasa je v Česku nejperspektivnějším obnovitelným zdrojem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů