Úterý, 19. března 2024

Fond zavalily žádosti obcí o podporu

Fond zavalily žádosti obcí o podporu
Státní fond životního prostředí zavalily žádosti obcí o finanční podporu na stavbu čistíren odpadních vod či obnovitelných zdrojů energie. Vedení fondu proto rozhodlo, že ode dneška zastaví přijímání nových žádostí.
"Poptávka je tak velká, že žádosti, které byly přijaty v prvním čtvrtletí letošního roku, se budou financovat až v druhé polovině roku 2006," upozornil ředitel fondu Andrej Mudray.
Za letošní první tři měsíce přijal fond 206 žádostí o podporu ve výši 2,2 miliardy korun. Vláda ovšem rozhodla, že fond letos může utratit pouze 4,3 miliardy. Chce tak zabránit tomu, aby se fond zadlužil.
Mluvčí fondu Lucie Králová uvedla, že organizace musí v první řadě zaplatit už schválené investiční akce, proto se na nové žádosti dostane až příští rok. Králová dodala, že obce žádají především o příspěvek na stavbu čistíren odpadních vod.
Česko se totiž zavázalo, že do roku 2010 budou odpadní vodu čistit podle evropských norem všechny obce, v nichž žije více než dva tisíce obyvatel. Obcí bez odpovídajícího čištění splašků je ještě zhruba 570, přičemž na stavbu čistíren je potřeba ještě asi šedesát miliard korun.
Současnou prioritou fondu je přispívat na projekty, které se platí z evropských fondů, z nichž jde nejvíce peněz právě na stavbu a rekonstrukce čistíren odpadních vod. Česko by z fondů mohlo dostat takřka sedmnáct miliard korun, přičemž závazky Státního fondu životního prostředí jsou přibližně dvě miliardy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů