Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci pomohou při obnově lesů v Jindřichovicích

Dobrovolníci pomohou při obnově lesů v Jindřichovicích
JINDŘICHOVICE POD SMRKEM - V Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku odstartovala v pátek první z akcí Hnutí DUHA zaměřených na obnovu přirozených lesů a zeleně v krajině - Týdny pro les. Týdenních akcí pro dobrovolníky uspořádá letos organizace celkem 11. "Osm dobrovolníků bude až do příští neděle sázet stromky a keře v budoucím hájku, pomohou také s jejich zabezpečením před zvěří," řekl Zbyněk Vlk z jindřichovického občanského sdružení Lunaria.

Cílem Lunarie je podle něj vrátit do původní podoby zhruba 13 hektarů v minulosti intenzivně využívaných pozemků. Malý háj založilo sdružení už před pěti lety a postupně ho doplňuje. "Obnovili jsme už jeden rybníček a na další se chystáme, vybudovat chceme také tůňky pro obojživelníky a obnovit remízky," popsal záměry Vlk. Zapojit se podle něho může každý, stačí ho kontaktovat na telefonu 605 345 467. "Nocleh i stravu zajistíme," poznamenal.

Týdny pro les pořádané Hnutím DUHA se v dalších týdnech uskuteční ve spolupráci s místními ekologickými organizacemi například na Šumavě, v Jeseníkách, na Svitavsku a v Beskydech. Dobrovolníci budou hlavně pomáhat s výsadbou stromů či jiné zeleně, ale také zasypávat rýhy vzniklé v lese vinou eroze, zahrazovat staré meliorační strouhy nebo vyhledávat stromy vhodné k ponechání k zestárnutí. Součástí každé akce je také odborná exkurze.

"Přijet může kdokoli, komu se chce týden pomáhat v lese nebo při obnově zeleně ve volné krajině," řekl ČTK vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA Jaromír Bláha. Účastníci podle něho pomohou přírodě a zároveň si provětrají hlavu a plíce, poznají nové lidi a dozví se více o životě lesa i péči o něj. "Během předchozích sedmi let už stovky účastníků více než 30 turnusů vysázely přes 100.000 stromů," dodal Bláha. Zájemci o účast se mohou hlásit na www.hnutiduha.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů