Pátek, 29. března 2024

Odpadu je dost, ale přitom schází

Odpadu je dost, ale přitom schází

Plzeňsko - Nedostatek plastového komunálního odpadu, jehož produkce v Plzeňském kraji stále roste, musí jeho zpracovatel U-Transform CZ nahrazovat průmyslovým odpadem.

"Máme minimálně čtyřicetiprocentní rezervu v kapacitě, pokud bude větší zájem, přejdeme na nepřetržitý provoz," řekl Jan Marek, ředitel jediné firmy na recyklaci plastů v regionu s roční kapacitou až 6000 tun směsného odpadu.

"Na zpracování separovaného plastu, shromažďovaného ve žlutých popelnicích, máme dostatečnou kapacitu pro celý region, ale zatím jsme se nedohodli s obalovou firmou EKO-KOM," dodal. Firma nyní necítí žádnou podporu státu ani organizací, které se odpadovým hospodářstvím zabývají, nečerpá žádné dotace, nedostává ani daňové úlevy na třídění a recyklaci.

"Vše záleží na ceně, kterou požaduje Transform za odpad od svozových firem," řekl zástupce EKO-KOMu, který si nepřál zveřejnit jméno, neboť není oprávněn hovořit s médii. Nyní vozí svozové firmy směsný odpad do jiných zpracoven - Mýta u Rokycan, Prahy a do Lázní Bohdaneč. PET lahve vykupuje nejvíce Silon Planá a čínští obchodníci. Odpadní tvrdé plasty se v regionu nehromadí.

Podle Marka nebyl zatím stodský podnik jako partner EKO-KOMu vybrán, ale firma věří, že smlouvu, která jí bude garantovat poplatky za likvidaci, nakonec podepíše. Podle Marka Sýkory z Regionální rozvojové agentury, která spolu s krajem a EKO-KOMem připravila krajský projekt tříděného sběru odpadů a plán odpadového hospodářství, kraj s podobnými zařízeními typu Transformu počítá. U-Transform zpracovává 170 tun odpadu měsíčně, tedy 8500 naplněných žlutých popelnic. Účinnost technologie je až 97 procent. Z odpadních plastů vyrábí firma kabelové žlaby a europalety, které vyváží do Německa a Nizozemska.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů