Středa, 24. dubna 2024

ChevronTexaco převezme firmu Unocal

ChevronTexaco převezme firmu Unocal
Ropná společnost ChevronTexaco převezme za 16,4 miliardy dolarů těžařskou firmu Unocal a rozšíří tak svoje rezervy ropy a zemního plynu o naleziště v Asii a Tichomoří. Jde o největší fúzi v oboru za poslední tři roky, uvedla agentura Bloomberg.
ChevronTexaco zaplatí za Unocal ze tří čtvrtin akciemi, zbytek v hotovosti a kromě toho převezme jeho závazky ve výši 1,6 miliardy dolarů.
Zájem o Unocal měly také společnosti Eni z Itálie, čínská China National Offshore Oil a další podniky, uvedla agentura ČTK.
Denní těžba ChevronTexaco díky akvizici vzroste o zhruba šestnáct procent a zásoby surovin o patnáct procent. Společnost také spolu s novými zásobami získá lepší postavení na trzích Asie a Tichomoří, které rostou nejvyššími tempy na světě, napsala agentura Bloomberg. ChevronTexaco navíc díky efektivnějšímu fungování uspoří na provozních výdajích ročně 325 miliónů dolarů, uvádí se v prohlášení firmy. Společnost očekává, že prodej přebytečných aktiv vynese další dvě miliardy dolarů.
Firmu k expanzi přiměla rostoucí poptávka po energii, kterou zvyšují zejména Čína a Indie. Unocal je v tomto regionu silně zastoupen. Například v Indonésii investoval již pět miliard dolarů. V roce 2003 tak zahájil těžbu z podmořského ropného pole West Seno.
"Konkurenti jako ConocoPhilips už v regionu nakoupili podíly v dalších firmách, aby zvýšili svoje rezervy," řekl Tim Ghriskey z firmy Solaris Asset Management. "Pro velké integrované firmy jsou akvizice způsobem, jak dosáhnout růstu," dodal Ghriskey.
"Unocal má skvělá aktiva. Výborně doplňují naše současné portfolio i strategii do budoucna," řekl Dave O'Reilly, výkonný ředitel ChevronTexaco. Koupě pomůže překonat pokles těžby, který firma zaznamenala v posledních letech. Od roku 2001, kdy firma Chevron převzala za 45,8 miliardy dolarů Texaco, poklesla její produkce ropy a zemního plynu o 6,9 procenta. Důvodem je pokles výnosnosti starých vrtů. Firma se také některých ložisek dříve zbavila, aby mohla financovat projekty v Austrálii a Mexickém zálivu, napsala agentura Bloomberg. Těžba z nově nabytých ložisek v Asii a Africe tento pokles zastaví nejdříve v příštím roce, řekl ředitel O'Reilly.
Akvizice posílí podíl zemního plynu na produkci ChevronTexaco. Ten zatím činil 28 procent. U Unocalu je to ovšem 62 procent a jeho kupec na tom může vydělat. V Asii totiž stoupá poptávka po zkapalnělém plynu pro spalování v elektrárnách, uvedl James Halloran, který spravuje akcie ChevronTexaco v portfoliu firmy National City Private Client Group.
Podle výroční zprávy činily ověřené zásoby energetických surovin firmy ChevronTexaco ke konci roku 2004 po započtení všech přidružených firem 11,3 miliardy barelů ropného ekvivalentu. Z nich denně těžila v průměru 2,5 miliónu barelů. Necelé dvě třetiny ze současných rezerv ropy a plynu má firma na Dálném východě, v Kazachstánu a Africe. Uvedla to v březnové zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry. ChevronTexaco je po ExxonMobil druhou největší ropnou firmou ve Spojených státech. Její počátky se datují do roku 1879. Společnost uvádí, že dnes působí ve více než 180 zemích.
Unocal disponuje zásobami ve výši 1,75 miliardy barelů ropného ekvivalentu, z toho v Asii je přibližně polovina. Vloni těžil průměrně 411 tisíc barelů denně. Firma byla založena v roce 1890 a je dnes v USA na deváté příčce.


ChevronTexaco

Burzovní data (v USD)
Kurs akcií k 4. 4. 2005 58,58
Max./min. za 12 měsíců 63,15/44,01
Změna od počátku roku 12,95 %
Data k 31. 12. 2004 (v mil. USD)
Tržby 142 897
Provozní zisk 16 688
Čistý zisk 13 328
Počet zaměstnanců 56 000
Další údaje
Zisk na akcii 5,569 USD/akcie
Tržní kapitalizace 124 814,4 mil. USD
Hlavní akcionáři (v %)
Barclays Global 3,80
State Street 3,78
Zdroj: Bloomberg


Unocal

Burzovní data (v USD)
Kurs akcií k 4. 4. 2005 60,50
Max./min. za 12 měsíců 64,60/34,18
Změna od počátku roku 45,70 %
Data k 31. 12. 2004 (v mil. USD)
Tržby 8 050
Provozní zisk 1 695
Čistý zisk 1 208
Počet zaměstnanců 6 700
Další údaje
Zisk na akcii 3,971 USD/akcie
Tržní kapitalizace 17 046,03 mil. USD
Hlavní akcionáři (v %)
Capital Research Management 9,55
Dodge & Cox 8,53
Zdroj: Bloomberg
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů